El Parlament s'ha compromès a renovar els òrgans de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Consell de l'Audiovisual de Catalunya abans d'acabar el 2021.

Ho ha fet amb l'aprovació d'una moció presentada per ERC que també demana "impulsar i desplegar la llei audiovisual de Catalunya, tal com fixa el Pla de Govern, i fer-ho amb la màxima celeritat, transparència i amb consens amb el sector i actors implicats, posant especial èmfasi en la protecció i promoció de la producció i doblatge en llengua catalana".

La moció ha rebut el suport de tots els grups, excepte els de Vox, Ciutadans i el PP. Els populars, però, sí que han votat a favor del punt que demana renovar els òrgans de Govern de la CCMA i el CAC.

El text també insta a "impulsar un Hub audiovisual que sigui referent al sud d’Europa per tal de potenciar la creació de continguts audiovisuals innovadors, i que esdevingui motor de la producció en llengua catalana", i "dur a terme totes les accions necessàries davant el govern espanyol per tal de defensar el model audiovisual català i garantir que la transposició de les directives europees estableixi quotes suficients de producció i de doblatge en llengua catalana".

Junts demana al Govern dur la llei al Parlament

En el debat de la moció, la diputada republicana Raquel Sans ha defensat que "en un món més globalitzat que mai es fa imprescindible la defensa i l'impuls de la producció audiovisual en català". "Ens hi va el futur del català, que és patrimoni de tots i del país", ha afegit.

Des de Junts, el diputat Pep Riera ha agraït la moció i ha demanat als republicans fer "front comú davant el govern espanyol perquè es modifiqui l'avantprojecte de llei audiovisual", el qual, per ara, no estableix quotes per protegir el català. També ha insistit que si el Govern porta la llei audiovisual al Parlament en forma de decret, el seu grup retirarà la proposició de llei que van presentar.

Els grups del PSC, la CUP i els comuns, que també han votat a favor de la moció, han coincidit que cal renovar urgentment els òrgans de Govern de la CCMA i el CAC.

Des de Vox, Ciutadans i el PP, han carregat contra el text i han acusat la Generalitat de fer polítiques per "erradicar" el castellà. En el seu torn, el diputat ultra Alberto Tarradas ha tornat a vincular delinqüència i immigració i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, li ha recordat la necessitat de respectar el codi de conducta. Tarradas ha volgut replicar-li i ha estat cridat a l'ordre dues vegades.

 

Imatge principal: pla general de l'hemicicle del Parlament / Foto: Sergi Alcàzar