La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha manifestat aquest vespre en un acte de l'ANC a Vilassar de Dalt (Maresme), que la setmana vinent donarà explicacions del que va passar ahir al legislatiu català amb l'acta del fins ara diputat de la CUP Pau Juvillà, que la Junta Electoral Central ha retirat i la secretària general de la cambra ha tramitat. "Aquests dies s'ha intoxicat molt. Tindreu totes les explicacions. La meva lleialtat segueix intacta. Soc on era", ha assegurat en un acte on ha coincidit amb l'exregidor d'ERC i el vicepresident de l'assemblea de representants del Consell per la República, Jordi Pesarrodona, i el diputat de Junts Francesc de Dalmases. "Sou vosaltres, amb el vostre vot, els qui poseu i traieu a la gent de les institucions. No ho ha de fer ni l'Estat espanyol inhabilitant-nos i molt menys els companys de viatge", ha indicat Borràs als presents. La presidenta del Parlament ha assegurat que és "una persona de donar la cara". "I donaré explicacions bàsicament a vosaltres, la gent que hi és i resisteix. Després del que he viscut aquesta setmana al Parlament us he de dir que estic més convençuda que mai que només ens en sortirem si som capaços de fer la independència", ha afegit. "Us podeu imaginar que s'han dit moltes coses, han passat moltes coses, s'ha intoxicat molt i jo tinc la pel·lícula completa, i per tant em permetreu que en el moment oportú, la setmana vinent pugui donar les explicacions", ha apuntat.

 

La secretària general del Parlament, Esther Andreu, ha comunicat aquesta tarda al fins ara diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, que l'acta que ocupava fins ara ha quedat vacant. De la mateixa manera, Andreu ha enviat un escrit a la Junta Electoral Central i ha avisat la presidenta del Parlament d'aquesta decisió. El moviment, avançat per l'ACN, ha tingut per objectiu donar per tancat l'episodi de l'escó de Juvillà. Aquest mateix matí el Butlletí Oficial del Parlament ja havia publicat la baixa del cupaire, tot i que fonts parlamentàries explicaven als mitjans que la mesura tenia caràcter retroactiu des del 28 de gener. La pàgina web de la cambra, de fet, ho anunciava així. La història de l'acta de Pau Juvillà, doncs, queda pràcticament tancada, i només queda per resoldre un últim capítol: saber quan es farà efectiva la substitució de la secretaria tercera de la Mesa, ara que ha quedat buida.

Tot aquest procés va començar fa un mes i mig, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar Pau Juvillà a sis mesos d'inhabilitació per no haver retirat llaços grocs del seu despatx de la Paeria de Lleida quan era regidor, una sentència que després va ser ratificada per la Junta Electoral Central, quan l'òrgan administratiu va donar a Borràs cinc dies hàbils per retirar l'escó de Juvillà. Per mostrar la seva disconformitat amb tot plegat, els partits independentistes, amb el suport dels comuns, van elaborar un dictamen que emparava Juvillà fins que la sentència fos ferma. El ple del dijous havia de servir per aprovar aquest document i donar suport al cupaire fins al final, una aposta que s'ha demostrat fracassada amb el comunicat de la secretària general del Parlament.