L'exconsellera de Governació Meritxell Borràs ha publicat aquest setembre 34 dies de tardor i 1 de primavera (Símbol Editors), un diari que va escriure des de la presó i que relata el temps que va estar tancada a Alcalá-Meco, la tardor del 2017. Es tracta d'una transcripció mimètica del dietari de la consellera, que es converteix en una crònica personal i directa de l'empresonament.

Al llibre, Borràs relata que tenen la sensació que els partits s'aprofiten de la situació d'empresonament. "Tenir-nos a la presó dona vots. Això ens indigna. No volem que els partits ens instrumentalitzin",explica. A més, assegura que les preses d'altres països no entenien per què estaven tancades ella i Dolors Bassa.

Durant el relat, Borràs destaca en diverses ocasions la bona relació que manté amb Dolors Bassa. Les dues constaten que els mitjans sovint fan referència a les presons d'Estremera i Soto del Real, on estaven tancats la resta de presos polítics- però no gaire d'Alcalá-Meco, la presó de dones: "És clar que el sostre de vidre existeix fins i tot per a això", reflexiona en el dietari.

Per últim, el llibre acaba recollint la sortida de la presó de Borràs. La coincidència va fer que, ja fora de la presó Borràs decidís casar-se el 24 de març. El jutge del Suprem Pablo Llarena va tornar a citar pel 23 de març, el dia abans, la pròpia Borràs, a més de Forcadell, Marta Rovira, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva, que continuen empresonats des d'aleshores. "Estem contents pel casament, però no podem, ni de lluny, ser feliços com volíem. Tots ells tornen a ser a la presó", finalitza el diari.

La presentació pública del llibre serà el dia 18 de setembre, a les 17:30 a la Casa del Llibre (Rambla de Catalunya, 37 de Barcelona), i anirà a càrrec de l’autora i del periodista Antoni Bassas, qui ha escrit el pròleg.