La presidenta de Junts per Catalunya i presidenta suspesa del parlament, Laura Borràs, ha afirmat que hi ha hagut molta pressa amb el seu judici per presumptament fraccionar contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalans (ILC). "Hi havia pressa, molta pressa per apartar-me per veure si me n'anava. Doncs no marxo i no marxaré", ha sentenciat en una entrevista a Europa Press. 

Borràs ha remarcat que darrere del seu judici hi ha "una intencionalitat política". "És un exemple de desmesura i desproporció. Hi ha una voluntat de perseguir un rival polític. Tinc 52 anys, soc professora universitària des de fa 27 anys. Demanar-me 21 anys d'inhabilitació és voler treure'm de la circulació pública, política i potser universitària", ha afirmat.

La presidenta de Junts ha apuntat que a ningú més a l'Estat espanyol se li demana una pena com la seva per fraccionar contractes. Borràs ha assenyalat que altres casos en el si de l'independentisme han afrontat penes més baixes. Per exemple, la líder de Junts s'ha preguntat com és que a la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, se li demana un any d'inhabilitació per desobediència a l'1-O i a ella 21. A més, ha qüestionat que la jutgin magistrats com el president del TSJC, Jesús María Barrientos, a qui va intentar recusar sense èxit.

Borràs ha afirmat que aguanta aquest procés judicial "per pura indignació". La presidenta de Junts ha assegurat que persones de la magistratura li han comentat que no esperen que tingui un judici just. Tanmateix, s'ha mostrat confiada que el seu equip legal  "destruirà les acusacions falses". Per la líder de Junts l'únic resultat que hauria de sortir del judici és la seva absolució i ha reivindicat el fet de "no haver claudicat ni rendit davant de totes les pressions" rebudes. "És molt greu que et facin quedar i vulguin pretendre que has fet coses que no has fet. Ho defensaré fins a les últimes conseqüències", ha remarcat i ha recordat que està orgullosa de la seva tasca al capdavant de la Institució de les Lletres Catalans.

La prova pericial d'Emilio Hellín 

Laura Borràs ha criticat el fet que es filtrés que la seva defensa havia contractat el pèrit Emilio Hellín, ara Luis Enrique, qui va ser condemnat per assassinar la militant del Partit Socialista dels Treballadors Yolanda González. La presidenta de Junts afirma que la prova és decisiva per a la seva defensa i ha remarcat que no la retiraran. A més, ha lamentat la persecució del seu advocat, Gonzalo Boye. Sobre qui ha recordat que li van detectar que tenia instal·lat el programari Pegasus al seu ordinador des del maig del 2017.