Inadmissió. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha comunicat aquest dijous que ha inadmès la recusació del president TSJC, Jesús Maria Barrientos, reclamada per la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, perquè fos apartat del judici que ha d’afrontar com a exdirectora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Borràs és acusada dels delictes de prevaricació i falsedat documental per suposadament haver concedit a dit contractes de la web de l’entitat a un amic, Isaías Herrero. La Fiscalia demana per a Borràs 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic. La defensa de Borràs, exercida per Gonzalo Boye, va presentar la recusació el 18 de novembre passat, quatre dies després que s’anunciés que Barrientos serà el president i el ponent del tribunal que jutjarà Borràs. Els altres dos magistrats del tribunal són María Jesús Manzano i Fernado Lacaba. Precisament, Lacaba és l'instructor de la peça sobre la recusació de Barrientos, que ha descartat en assegurar que Borràs fa “acusacions genèriques” sobre la seva falta d’imparcialitat, i ha descartat que pateixi “una persecució política”.  En una altra resolució del novembre passat es va indicar les dates del judici a Borràs: del 10 de febrer a l’1 de març de 2023. 

En la resolució, de 10 planes i datada aquest dijous, el magistrat Fernando Lacaba afirma que Laura Borràs no ha aportat prova d’aquesta suposada enemistat del jutge Barrientos amb ella, que seria un motiu de recusació. Hi afegeix que la imparcialitat objectiva i subjectiva “no s’ha vist compromesa” per les declaracions públiques que ha fet com a president del TSJC. L’instructor també recorda que els jutges i magistrats han de poder exercir la llibertat d’expressió com a ciutadans. I Barrientos, com a càrrec governatiu, com és el del president del TSJC (a banda del jurisdiccional), es pot pronunciar sobre aspectes judicials i de jutjats que afectin la comunitat.

De forma excepcional, la sala 77 del TSJC va acceptar, l'estiu passat, la recusació del magistrat Barrientos en el judici a la Mesa del Parlament de 2019, reclamat per Josep Costa. I, més recentment, el Tribunal Suprem ha ordenat fer repetir el judici a la Mesa del Parlament, presidida per Carme Forcadell, per unes resolucions d'admissió a tràmit de Barrientos i Carlos Ramos amb falta d'aparença d'imparcialitat.

Nega cap persecució política

A més, el jutge Fernando Lacaba es mostra molt crític i assegura que “ha de realitzar un esforç per desbrossar quina és la causa de recusació realment invocada”, fet -indica- que contradiu la norma, ja que la part ha d’expressar de forma concreta i clara la causa legal i els motius” de la recusació, que -sosté -“no es compleix i es limita a citar un ventall de causes possiblement aplicables i que la causa ha de sorgir a partir de la mescladissa de diverses causes, en aquest cas - indica Lacaba- són “4 i que guarden escassa relació entre sí”.

L'instructor també declara que la causa invocada sobre “la persecució política de la recusant i de l’absoluta irregularitat de la tramitació del procediment, ja ho podrà al·legar en el judici quan exerceixi el legítim al dret de defensa”. A més, precisa que sobre la polèmica pericial aportada per Borràs ja es debatrà a la seva pertinença al judici. En conclusió, l’instructor sosté que Borràs “no concreta l’existència d’un interès personal en el plet per part del president del TSJC”, ni  tampoc Barrientos hagi ocupat un càrrec fora del seu exercici jurisdiccional.

Per tot això, l’instructor Lacaba, seguint les consideracions del Tribunal Constitucional, conclou que no admet a tràmit la recusació perquè “es fonamenta en causes la invocació de les quals són arbitràries o manifestament infundades i són, a prima facie, descartables”.