El repte és gran. Així ho ha assegurat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en l'obertura de la XXXI Jornada Europea del Consell Català del Moviment Europeu, que se celebra aquest dilluns a la Cambra catalana i que aquest any està dedicada a la recuperació econòmica com a oportunitat per transformar la societat. La presidenta del Parlament ha iniciat la seva intervenció reivindicant que el projecte europeu ha d'estat fonamentat en la diversitat dels seus pobles, i l'ha acabat amb el desig que el projecte europeu sigui un lloc millor: "Que Europa no deixi de ser aquell nord enllà on la gent és neta, culta, feliç, noble, rica i desvetllada. Aquest nord enllà on veiem que es fa justícia davant l'abús d'estats com aquest que ens vigila, persegueix i assetja. Aquests dies la cambra que us acull i jo mateixa en som testimonis directes", ha sostingut Borràs, en referència a l'embat que la mateixa presidenta té obert amb la Junta Electoral Central per voler protegir l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà

 

En aquest sentit Borràs també ha opinat que possiblement el projecte europeu no passa pel seu millor moment pel flanc de debilitat a l'exterior amb les pugnes de Rússia, Xina i Estats Units, però també a nivell intern davant del creixement de populismes d'extrema dreta que provoquen una crisi d'autoritat. En aquest sentit ha mencionat com exemples Polònia, Hongria, i també de nou l'estat espanyol. A banda, també ha fet referència a la situació que s'ha produït a escala global per la pandèmia, i per això ha reivindicat les ponències i taules que es faran aquest dilluns al Parlament per abordar elements de reflexió i propostes que ajudaran a tots a fer "més Europa".

Socialment sostenible

En qualsevol dels casos, Borràs ha reivindicat que la recuperació econòmica, perquè ho pugui ser, ha de ser socialment sostenible: "Reforçar els drets socials i l'equitat, o més tard o més d'hora ensopegarà". I no és tot, també ha subratllat que ha de ser econòmicament sostenible "o només generarà noves situacions de frustració". Així mateix, ha reivindicat la manera de trobar una articulació necessària entre l'eix econòmic i el social, i ha assegurat que tothom té la responsabilitat col·lectiva de conjurar ambdues perspectives. 

Tot un matí de debat

La sessió ha començat aquest dilluns a un quart de deu del matí a la sala de grups del Parlament. A banda de l'obertura de Borràs, també ha obert l'acte el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer. Després d'aquest punt inicial la jornada continua amb la ponència "Les accions de la Unió Europea per sortir de la crisi de la covid-19" a càrrec de Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. 

Tot seguit es fan dues taules rodones. La primera, sobre la transformació social i la segona sobre la recuperació econòmica. Entre els ponents hi ha la directora de l'Institut Català de les Dones, Neus Pociello; la presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Francina Alsina; i el rector de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat, entre d'altres. La cloenda serà a càrrec de la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina.