Ni una setmana ha tardat a criticar les autoritats espanyoles. El nou president de Xile, Gabriel Boric, ha esbroncat Felip VI per fer tard a la presa de possessió i ha titllat l'actitud del cap d'Estat "d'inacceptable". La qüestió és que la cerimònia d'investidura celebrada divendres passat a la ciutat de Valparaíso va començar amb retard. Un retard del qual Boric ha responsabilitzat el rei espanyol. "Em va semblar ben inacceptable que s'endarrerís la cerimònia perquè el rei d'Espanya s'havia retardat. Però bé, són coses que passen. Un ha de respectar per cert els protocols establerts", ha assenyalat el nou president xilè en una entrevista aquest dimarts amb el canal T13.

La Casa Reial ha respost a les acusacions de Boric i ha assegurat que el Rei es va ajustar a les indicacions dels responsables de protocol a Xile i que la delegació espanyola, com altres moltes, va haver d'esperar una bona estona aturada. "Nosaltres vam seguir en tot moment les indicacions de protocol i seguretat xilens, que són els qui marquen el ritme d'arribada de les caravanes. De fet, la caravana amb la delegació espanyola va estar esperant en fila darrere d'altres fins que protocol i seguretat van donar la instrucció que ja es podia accedir", ha explicat la institució en un comunicat. És a dir, que els espanyols culpen ara els amfitrions.

 

Lluny de saber de qui és la responsabilitat d'aquest afer, el que és cert és que les relacions espanyoles amb el nou president xilè no han començat prou bé. És un problema que s'afegeix a la resta de qüestions pendents que té la diplomàcia espanyola a l'Amèrica Llatina. L'última i més notòria és la que va protagonitzar l'actual president mexicà, Andrés Manuel López Obrador (AMLO), quan va proposar "fer una pausa" en les relacions entre Mèxic i l'estat espanyol. Un dur suggeriment que té a veure amb la negativa d'Espanya a l'hora de demanar perdó i reparar el mal que va fer la conquesta espanyola en el territori mexicà.

 

Tornant a Boric, va ser el passat 20 de desembre del 2021 quan el jove dirigent d'esquerres i d'ascendència catalana va guanyar les eleccions xilenes. Gairebé tres mesos més tard ha estat investit oficialment. Des de Catalunya caldrà tenir un ull sobre el nou president de Xile, ja que té forts vincles amb el país: sense anar més lluny, sa mare és de Badalona. En una entrevista amb Pablo Iglesias, Boric va aprofitar per practicar una mica el seu català. De fet, és una persona que sempre ha criticat la repressió de l'estat espanyol contra el moviment independentista català. Així doncs, és curiós com no s'ha esperat ni una setmana a llançar els primers dards a alts càrrecs espanyols.