El president de Xile, Gabriel Boric Font, ha reconegut en una entrevista al podcast de Pablo Iglesias La Base, que té avantpassats catalans i que recorda una frase que es deia a casa seva en aquest idioma: "Amb el cor a la mà vencerem". La mare del polític xilè era catalana, nascuda a Badalona, i es deia Maria Soledat Font Aguilera. Iglesias li ha preguntat per aquesta qüestió, i Boric Font s'ha esplaiat. "Vaig ser a Catalunya, a Girona i Barcelona, fa uns quants anys i una de les coses que em va sorprendre més va ser que en una caminada llarga, quan anava sortint del Parc Güell a Barcelona vaig topar amb un col·legi d'on sortien nens petits que estaven parlant en català. I a mi em va causar una barreja d'orgull i nostàlgia del que no vaig poder conèixer dels meus ancestres. Sé molt poques coses en català, algunes coses que he sentit per repetició, però no sé l'idioma. Una de les expressions que m'agradaven era "amb el cor a la mà, vencerem". Ho havia escoltat aquí a Xile. M'encantaria recuperar aquestes arrels que per desgràcia amb el pas del temps hem anat perdent".  

Nascut l'any 1986 de pare croat i mare catalana, Boric arrossega una llarga carrera en política que ha culminat ara amb el títol de president més jove de la història de Xile. A Boric li toca liderar la transició cap al model de país que consagri la futura Constitució i abordar els anhels de canvi social que li han fet guanyar el mandat, després de derrotar àmpliament l'ultradretà José Antonio Kast. "El futur de Xile ens necessita a tots al costat de la gent i espero que tinguem la maduresa de comptar amb les seves idees i propostes per començar el meu Govern", va assegurar Boric en el seu primer discurs com a vencedor de les eleccions xilenes. Va aprofitar l'ocasió per recordar que els temps que venen "no són fàcils" i que el seu Govern haurà de "fer front a les conseqüències socials, econòmiques i sanitàries de la pitjor pandèmia", però que aniran avançant "amb passos curts, però ferms".

Suport en l'1-O

 

Boric ha expressat la seva solidaritat no només amb els conflictes dins de les fronteres del seu país, sinó més enllà. Catalunya, terra natal de la seva mare, no n'ha estat una excepció.  L'any 2017, en el marc de la forta repressió de l'Estat espanyol contra els participants en el referèndum de l'1-O, Boric va utilitzar les xarxes socials per mostrar el seu suport a la causa catalana. "Més democràcia, menys repressió", sentenciava després de denunciar la violència policial que va marcar la jornada de votació. A Boric se'l considera el president més a l'esquerra des del govern de l'enderrocat Salvador Allende (1970-1973) i el primer que no forma part dels dos grans blocs que es van repartir el poder des del retorn a la democràcia el 1990.