Després d'una campanya extremament fragmentada i polaritzada, els xilens han decidit a les urnes quin serà el rumb que prendrà el país: virarà a l'esquerra. Xile tindrà un nou president d'esquerres, jove i d'ascendència catalana, el diputat Gabriel Boric. Nascut l'any 1986 de pare croat i mare de Badalona, Boric arrossega una llarga carrera en política que comença una nova etapa amb el títol de president més jove de la història del país. 

Es tracta d'un moment delicat a Xile, ja que la societat està extremament polaritzada i enmig d'un procés de reforma constitucional. A Boric li tocarà liderar la transició cap al model de país que consagri la futura Constitució i abordar els anhels de canvi social que li han fet guanyar el mandat, després de derrotar àmpiament aquest diumenge l'ultradretà José Antonio Kast. 

Boric ha arrasat a les urnes amb el 55,86% dels vots contra el 44,14% del seu contrincant, amb més del 99% escrutat, i ha sumat Xile al grup de països llatinoamericans que han virat cap a l'esquerra els últims anys, al costat de l'Argentina, Bolívia, Hondures, Mèxic i el Perú.

Primeres paraules

"El futur de Xile ens necessita a tots al costat de la gent i espero que tinguem la maduresa de comptar amb les seves idees i propostes per començar el meu Govern", ha assegurat Boric en el seu primer discurs com a vencedor de les eleccions xilenes. Ha aprofitat l'ocasió per recordar que els temps que venen "no són fàcils" i que el seu Govern haurà de "fer front a les conseqüències socials, econòmiques i sanitàries de la pitjor pandèmia", però que aniran avançant "amb passos curts, però ferms".

Ha apostat per la "cohesió social" per a un "desenvolupament veritable i sostenible", pel "respecte als drets humans", les dones, les "dissidències i les diversitats", una salut "que no discrimini entre rics i pobres", pensions dignes, facilitat d'accés a l'habitatge i els serveis bàsics i l'enfortiment de l'educació pública.

Els posicionaments de Boric estan clarament alineats amb l'esquerra, i tant és així que se'l considera el president més a l'esquerra des del Govern de l'enderrocat Salvador Allende (1970-1973) i el primer que no forma part dels dos grans blocs que es van repartir el poder des del retorn a la democràcia el 1990.

Solidaritat amb Catalunya

Boric ha expressat la seva solidaritat no només amb els conflictes dins de les fronteres del seu país, sinó més enllà. Catalunya, terra natal de la seva mare, no n'ha estat una excepció. 

L'any 2017, en el marc de la forta repressió de l'Estat espanyol contra els participants en el referèndum de l'1-O, Boric va utilitzar les xarxes socials per mostrar el seu suport a la causa catalana. "Més democràcia, menys repressió", sentenciava després de denunciar la violència policial que va marcar la jornada de votació. 

TUIT gabriel boric referendum catalunyaFont: @JoaquimCampa

 

 

 

 

Imatge principal: Gabriel Boric, nou president xilè, celebrant la seva victòria en les eleccions presidencials / Efe