El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha insistit aquest vespre davant del consell nacional de la formació demòcrata que la direcció del partit vol "entesa" per transitar cap a JxCat. Això no obstant, ha reiterat que el projecte polític del PDeCAT, el model de país i el model de societat que representa han de ser presents en les futures eleccions al Parlament. "Amb la fórmula que s'escaigui, però hi ha de ser", ha advertit en un consell nacional on s'ha pogut comprovar la tensió oberta entre els partidaris de l'acord amb JxCat i aquells qui defensen conservar les sigles del PDeCAT. La tensió ha provocat una emocionada intervenció del conseller Lluís Puig des de Brussel·les.

Bonvehí ha reivindicat "el diàleg, la negociació i la capacitat d'acord" i ha situat el PDeCAT com a "partit central". El president demòcrata no ha concretat de quina manera s'ha de materialitzar el diàleg que proposa amb JxCat, però aquest ha estat l'argument que ha repetit durant la seva intervenció i les paraules amb que ha conclòs la trobada: "Els compromisos són clars: voluntat d'entesa i voluntat també de defensar la manera de fer i de ser del nostre projecte polític".

Jo era el primer que m'apartava

Bonvehí ha reiterat que la negociació amb JxCat no es tracta d'una qüestió de quotes ni de cadires -"jo era el primer que un cop fet JxCat m'havia d'apartar i donar pas a nous lideratges", ha assegurat- i ha reiterat que la voluntat és "sumar" però reclama "respecte pels sumants".

No ha estat un consell nacional fàcil. Després de mesos de converses amb JxCat sense arribar a un acord, s'havia aixecat un cert descontentament entre una part del consell nacional per la falta d'explicacions, però també veus en contra de la dissolució del partit, 

Puig, emocionat

Aquest vespre, segons fonts del PDeCAT, una part del consell més crític amb l'actual direcció no ha acudit a la cita. En canvi, sí s'han fet sentir retrets contra JxCat i contra Carles Puigdemont. Una de les intervencions ha parlat d'il·luminats i d'obsessió pel nou projecte, la qual cosa ha provocat una resposta del conseller Lluís Puig, des de Brussel·les, que s'ha emocionat en recordar que havia marxat a l'exili com a membre del PDeCAT i per fidelitat al president Carles Puigdemont.

Puig, que presideix la mesa del congrés de JxCat, ha lamentat que en les intervencions s'hagués menystingut persones i maneres de fer, ha replicat que JxCat no és una obsessió ni una "mania" de Puigdemont i s'ha confessat "fracassat" per no haver aconseguit en 2 anys i mig una entesa entre JxCat i PDeCAT per redreçar la situació. Ha advertit que "el temps s'està acabant".

Entre les veus de suport a la direcció, també s'ha escoltat intervencions demanant l'expulsió d'aquells qui militin al nou partit. Algun dels presents han denunciat a través de les xarxes que es demanava expulsar del partit Carles Puigdemont i els presos polítics.

L'absència de molts dels consellers crítics amb la forma com la direcció de Bonvehí ha conduït les negociacions no ha impedit que s'hagin escoltat retrets pel fet que l'executiva sotmetés a votació la proposta dels presos per arribar a un acord amb JxCat o per la falta d'informació als associats. En les respostes, el president del partit ha admès que havia estat un error no comptar més amb la militància durant les negociacions.

En resposta a un conseller, Bonvehí ha responsabilitzat JxCat de no haver complert acords a què s'havia arribat i, entre els arguments per oposar-se a dissoldre el partit, ha recordat que si el PDeCAT no concorre a les eleccions com a partit no rebrà les subvencions corresponents.