El ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, ha deslegitimat aquest dimarts els vocals conservadors del CGPJ que tenen el mandat caducat. En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha estat preguntat sobre l’informe proposat pel conservador Wenceslao Olea, amb la intenció que la cúpula dels jutges espanyols aprovi l’informe crític amb la llei d’amnistia. “Per la seva proximitat al PP, no tenen cap imparcialitat per valorar ni l’amnistia ni cap altra llei”, ha asseverat un dels homes de màxima confiança de Pedro Sánchez.

En aquesta roda de premsa, Félix Bolaños ha estat també preguntat per les negociacions amb el PP per renovar la cúpula dels jutges espanyols. Els populars han amenaçat de tombar les negociacions a causa de l’aprovació de la llei d’amnistia, però Félix Bolaños ha assenyalat que aquest argument no té cap sentit. De fet, Alberto Núñez Feijóo va proposar a Pedro Sánchez situar la Comissió Europea entre tots dos com a mediadora quan la llei que ha de reparar la persecució judicial a independentistes ja estava en tramitació al Congrés. “La única novetat rellevant ha estat l’esborrany de l’informe de la Comissió de Venècia que avala la llei d’amnistia”, ha assegurat en roda de premsa. De fet, fonts del govern espanyol afirmen que no detecten en les seves negociacions amb els populars que l’amnistia sigui cap obstacle per arribar a un acord. 

Dos informes sobre la taula del CGPJ

Wenceslao Olea, en el seu informe, fa una “valoració crítica” de la llei d’amnistia per la seva “inconstitucionalitat” i la seva “deficient tècnica jurídica”. Esgrimeix que la Constitució “l’exclou de manera conscient”, sosté que la proposició de llei no justifica la seva adequació a “tots i cadascun dels valors, principis i condicions” de la Carta Magna i considera que “cap dels preceptes legals vigents, ni la doctrina del Tribunal Constitucional, ni la jurisprudència del Tribunal Suprem” permet concloure que l’amnistia estigui reconeguda en el dret espanyol.

El cas, però, és que el CGPJ tindrà sobre la taula dos informes. Un és del conservador Wenceslao Olea, i l’altre és de la progressista Mar Cabrejas. Tots, dos, en efecte, plantegen textos antagònics. L’informe de Cabrejas assegura que, com que “no existeix una prohibició expressa a la Constitució per aprovar una amnistia, el legislador pot adoptar aquest tipus de mesura”, que ha d’estar subjecta als límits derivats de la Constitució: “Una llei d’amnistia és excepcional, retroactiva i temporal, però això no la priva de la qualitat de llei”.

El PSOE vetarà la compareixença de jutges al Congrés

Per altra banda, ha assegurat que el seu grup parlamentari “complirà la llei” i s’oposarà a les peticions de fer declarar jutges a la cambra baixa per tal d’explicar la persecució judicial que s’ha exercit durant el Procés contra l’independentisme. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, el ministre ha recordat que en l’esborrany de l’informe fet públic fa un parell de setmanes, la Comissió de Venècia sosté que els jutges no haurien de ser obligats a declarar a la cambra baixa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!