Els bisbes han titllat d'"anacrònic" que el govern espanyol vulgui convertir el Valle de los Caídos en un cementiri civil, defensen la permanència de la Creu com a "signe de reconciliació" i dels monjos benedictins, i es mostren "preocupats" perquè la Llei de Memòria Democràtica "vol escriure una espècie d'història oficial".

Així ho ha indicat el secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Luis Argüello, aquest dijous 1 d'octubre en la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Permanent de la CEE.

"Resulta anacrònic parlar de cementiris civils", ha opinat, afegint que en l'actualitat, "els cementiris parroquials acullen a tots els que volen ser enterrats, creients i no creients, persones que tenen una comprensió de la vida d'una forma o una altra".

Preocupats per la Llei de Memòria Democràtica

Els bisbes els "preocupa" la Llei de Memòria Democràtica però no només pel Valle de los Caídos sinó, sobretot, perquè consideren que "és greu voler escriure una espècie d'història oficial i que vulgui després fer-se pauta educativa".

"La llei té diversos aspectes, un fa referència a la Valle de los Caídos, és important, però la gravetat d'altres aspectes de la llei em sembla de més rellevància, en el sentit que sempre és greu voler escriure una espècie d'història oficial i que vulgui després fer-se pauta educativa," ha subratllat.

Respecte a la gran Creu que presideix el Valle de los Caídos, els prelats l'entenen com "un signe de reconciliació" i, per això, creuen que ha de romandre, encara que es "resignifiqui" el lloc. També demanen que romangui la basílica i la comunitat de monjos benedictins per mantenir el culte.