El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha reclamat aquest dilluns al govern espanyol que, de moment, aparqui la sortida dels sacerdots del Valle de los Caídos i se centri amb la gestió de la pandèmia de la Covid-19. "En aquest moment el que més preocupa és sortir de la malaltia, trobar feina, educar als joves i fer-ho bé", ha assenyalat el cardenal.

Aquestes declaracions es produeixen després que la setmana passada el consell de ministres va aprovar un avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica, que inclou l'expulsió de la fundació dels religiosos d'aquest conjunt monumental. Ara, Omella ha apuntat que "a l'hora de la veritat caldrà veure com es duu a terme jurídicament" la sortida dels monjos del Valle de los Caídos. 

Guàrdia Civil vigila Exhumació Franco Valle de los Caídos EFEDos Guardies Civils vigilen el Valle de los Caídos el dia de l'exhumació del dictador Francisco Franco / EFE

Tema polític no essencial

Des del punt de vista d'Omella, aquesta qüestió és un tema polític "no essencial" que pot distreure de les coses rellevants com la crisi sanitària i econòmica desencadenada per la pandèmia de la Covid-19. "Jo diria als polítics, per què no aparquen certes coses, asserenem la societat i busquem el que de veritat preocupa a la gent?", s'ha preguntat l'arquebisbe en una entrevista a la cadena Cope.

En aquesta mateixa línia, ha posat en dubte que els ciutadans estiguin preocupats pel fet que els benedictins surtin del monestir del Valle de los Caídos.  "Si estan allà per resar, segur que s'equivocaran en moltes coses i en algunes coses que han dit, com tots, però són allà per fer el bé", ha defensat Omella.

D'altra banda, el religiós també s'ha referit a la tramitació de la proposició de llei d'eutanàsia, després del rebuig de les esmenes a la totalitat de l'oposició el passat 10 de setembre. Omella ha exposat que "quan a un malalt li treuen el dolor, nota que la família l'estima i no l'abandona, i que els sanitaris l'atenen amb estimació, i el cuiden amb una carícia, la persona no vol morir, vol viure". A més, ha afegit que la gent gran "estima la vida, i el que persegueix és que el "dolor desaparegui", cosa que ara es pot aconseguir gràcies que existeixen "molts avenços".