Bildu ja té candidat per les pròximes eleccions europees. La Mesa Política d'EH Bildu ha decidit proposar a les seves bases que Pernando Barrena, actual eurodiputat de l'esquerra independentista, encapçali la llista de la formació en les pròximes eleccions al Parlament Europeu. Pernando Barrena Arza, nascut a Berriozar el 1965, ha estat una figura destacada en la política europea en la present legislatura, exercint com a eurodiputat i treballant especialment en qüestions relacionades amb les llibertats civils i les migracions. Durant el seu mandat, Barrena ha estat membre actiu del grup parlamentari The Left (Esquerra), així com dels intergrups Kurdistan, Sàhara i Catalunya. A més, ha representat el seu partit com a membre del Partit Europeu Aliança Lliure Europea, demostrant un compromís ferm amb les causes que defensa.

No obstant això, la trajectòria de Pernando Barrena també està marcada per la seva implicació en la política interna basca. Abans de la seva carrera com a eurodiputat, Barrena va ser membre de la direcció de Batasuna, una formació política vinculada a l'esquerra independentista basca. A més, va ocupar el càrrec de parlamentari d'Euskal Herritarrok, destacant com a una veu influint en la política regional. Un punt controvertit en la seva trajectòria política va ser el seu acord amb la Fiscalia el 2016, quan juntament amb 34 membres més de Batasuna, va reconèixer la seva vinculació amb l'organització terrorista ETA i va assumir una condemna de dos anys per aquesta raó. En aquest acord, van afirmar haver estat "instrumentalitzats" per ETA, marcat pel context polític complex del País Basc i les tensions entre els moviments independentistes i l'Estat espanyol.

Una enquesta preveu un empat tècnic entre PNB i EH Bildu que donaria als socialistes la clau de la majoria

Les eleccions basques que s’han de celebrar en la primavera d’aquest 2024 encara no tenen data concreta, però l’auge d’EH Bildu que amenaça l’hegemonia del PNV que preveuen els sondejos, s’ha vist confirmada en el Sociòmetre de febrer, l’enquesta que Ikerfel elabora per al Gabinet de Prospecció Sociològica (GPS) de la Presidència basca. L’estudi d’intenció de vot del govern basc augura que els jetzales obtindrien 27 parlamentaris en la càmera basca, davant els 31 que van aconseguir en les eleccions del 2020, els mateixos diputats que aconseguiria EH Bildu, que en sumaria sis més dels que té actualment (21). Així, l’empat tècnic entre el PNV d’Imanol Pradales EH Bildu de Pello Otxandiano, deixaria la clau de la majoria absoluta en mans del PSE-EE, partit al qual el Sociòmetre atorga 11 escons, davant els deu actuals. La divisió a l'esquerra no nacionalista deixaria Sumar-IU-Equo que lidera Alba García Martín amb dos escons i superaria a Podem en solitari, amb només un escó que seria per a la candidata a lehendakari Miren Gorrotxategi.