El coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, anunciava a finals de novembre que no seria el candidat de la seva formació a les pròximes eleccions basques i anticipava que apostava per recórrer a una "nova generació" de dirigents abertzales. Així ha sigut, aquest dilluns s'ha fet oficial que el candidat a lehendakari d'EH Bildu serà Pello Otxandiano Kanpo (Otxandio, 1983). Otxandiano, de 40 anys, és doctor en Enginyeria de Telecomunicacions i, a vegades, se l'ha assenyalat com l'ideòleg d'EH Bildu per la seva rellevància des de la direcció de Programes. 

Tal com ha anunciat el mateix Otegi en roda de premsa aquest dilluns, la mesa política de la formació ha proposat Pello Otxandiano com a candidat a les eleccions basques de 2024. La seva candidatura haurà de ser referendada per la militància en un procés intern que començarà dilluns de la setmana vinent. Otxandiano representa, segons ha explicat Otegi, una "nova generació" i garanteix la "solvència" i el "rigor" en la seva actuació. "Ningú no dubta de la seva capacitat, la seva solvència i la seva passió per aquest país. Hem fet l'aposta per ell, perquè té dues coses molt importants que no té cap altre candidat: passió per canviar les coses i ànima per recuperar l'escenari que aquest país vol", ha afegit Otegi.

Otxandiano disputarà la lehendakaritza a Imanol Pradales, l'aspirant del PNB. Pello Otxandiano succeirà, així, Maddalen Iriarte, que va ser la candidata d'EH Bildu a la presidència del Govern Basc a les eleccions del 2020 i que en els últims comicis forals del mes passat va ser l'aspirant a diputada general de Guipúscoa.

Un govern "esgotat" i "esgotador"

Otegi, que ha comparegut a Donostia en solitari, sense Otxandiano, ha indicat que “és el moment” de “plantejar una alternativa” a Euskadi i s'ha referit al Govern liderat pel PNB com a “esgotat” i “esgotador” i amb una política de pactes "esgotada" i “esgotadora”. A parer seu, el candidat ofereix “passió per canviar les coses” i “ànima”. “Sortim a totes, sortim a guanyar”, ha asseverat.

El candidat del PNB

Per la seva banda, el substitut de l'actual lehendakari, Íñigo Urkullu, és un nom poc conegut que no sortia a les porres: la direcció de la formació basca, presidida per Andoni Ortuzar, ha escollit Imanol Pradales (Santurtzi, 1975) per liderar les seves llistes. Pradales és doctor en Ciències Polítiques i Sociologia i professor en excedència de la Universitat de Deusto; i la seva tasca política ha estat vinculada a la Diputació de Biscaia, al capdavant de la cartera d'Infraestructures i Desenvolupament Territorial. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic