EH Bildu, JxCat, ERC, el PNB i el grup Esquerra Confederal han registrat una sol·licitud per crear en el Senat una comissió d'investigació que aclareixi les presumptes responsabilitats i vincles amb els GAL dels governs presidits pel socialista Felipe González.

La petició, firmada per 36 senadors, arriba al Senat després que aquest dimarts la Mesa del Congrés rebutgés, amb els vots del PSOE, PP i Vox, la seva creació a la Cambra Baixa.

"És hora de donar llum"

En l'exposició de motius de la sol·licitud registrada en el Senat, les formacions que la subscriuen recalquen que "és hora d'actuar amb transparència i donar llum" perquè "són molts els aspectes a aclarir que encara avui continuen sense ser investigats" en relació amb els GAL.

La comissió tindria per objecte investigar la veracitat dels documents desclassificats de la CIA que implicarien a Felipe González en la creació del grup armat, el coneixement de l'expresident de les seves accions i la "possible" participació en elles dels seus governs.

Analitzar les pressions

També hauria d'estudiar les "influències i pressions" que podrien haver exercit per no aclarir la "trama dels GAL" i les responsabilitats polítiques de González i altres càrrecs.

D'acord a la petició presentada pels senadors, la comissió estaria composta per dos representants com a màxim de cada grup parlamentari, que haurien de presentar les seves conclusions en un termini de sis mesos, encara que amb possibilitat de ser prorrogat.