PP, Vox, JxCat, CUP, BNG, CC i Foro Asturias han registrat al llarg d'aquest matí de divendres les respectives esmenes a la totalitat contra els pressupostos generals de l'Estat de Pedro Sánchez. ERC i Bildu no n'han presentat, com tampoc Cs. El termini per registrar-les ha acabat aquest divendres a les 14h i se sotmetran a votació al ple de dijous de la setmana que ve. Sánchez disposa a priori de prou suports per rebutjar-les –en tindria prou amb els escons de la coalició si cap més grup hi vota a favor- i ja ha iniciat formalment les negociacions per a l'aprovació definitiva dels comptes amb formacions com ERC i també amb Cs, tot i que els dos partits adverteixen que són incompatibles a la foto final dels comptes.

Les esmenes a la totalitat es debatran dimecres i dijous de la setmana que ve i es produirà una única votació que en cas d'obtenir la majoria suposaria la devolució dels comptes. Ara per ara, però, els grups que votarien a favor de les esmenes sumen 149 escons, mentre que els dos grups de la coalició de govern ja sumen 155 diputats.

Aquesta setmana la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va obrir formalment les negociacions amb els grups, malgrat que el govern espanyol ja fa setmanes que treballa amb formacions com ERC, el PNB i també Cs amb l'objectiu d'assegurar –mitjançant un vot afirmatiu o una abstenció- que els pressupostos superaran tots els tràmits al Congrés.

El líder del PP, Pablo Casado, ha acabat de confirmar la presentació de l'esmena del seu grup aquest mateix divendres. Casado creu que els comptes que han presentat el PSOE i Unides Podem són "un pal a la roda de la recuperació" perquè apugen impostos "a les classes mitjanes" i augmenten la despesa en assessors de l'executiu.

Es donava per feta l'esmena a la totalitat de Vox, una formació que aquest divendres ha presentat un recurs al Tribunal Constitucional contra la pròrroga de l'estat d'alarma.

També han presentat esmena a la totalitat els quatre diputats de JxCat. La seva portaveu, Laura Borràs, va afirmar aquest dijous que ho fan per "responsabilitat" i com a "crit d'alarma" perquè consideren que aquests comptes "no són bons per a Catalunya".

Per contra, els quatre diputats del PDeCat no només no han presentat esmena a la totalitat, sinó que busquen un acord amb el govern de Pedro Sánchez per introduir esmenes parcials al text.

La CUP ha anunciat aquest divendres la seva esmena a la totalitat perquè els comptes del PSOE i Unides Podem "no responen a les necessitats reals de la població en un moment extraordinari com és la present crisi econòmica i social".

Per contra, ERC i Bildu prefereixen deixar prosperar els pressupostos en aquest primer examen de la cambra. Els republicans consideren que bloquejar ara els comptes i forçar que es mantinguin els del 2018 seria "una greu irresponsabilitat" però adverteixen que el govern espanyol ha de buscar els suports per aconseguir fer-los prosperar a tota la tramitació.

Cs tampoc ha presentat esmena a la totalitat. El seu portaveu al Congrés, Edmundo Bal, va apuntar que la formació s'obre a la negociació independentment que el govern de Sánchez negociï en paral·lel amb ERC i Bildu, tot i que va advertir que veu "incompatible" els republicans i el seu partit a la foto final dels comptes.