La intervenció de BIldu va ser el moment més tens del debat de dissabte i avui s'ha repetit la seqüència, amb un actor diferent. En comptes de Mertxe Aizpurua, avui en nom de l'esquerra abertzale ha pujat a la tribuna d'oradors Oskar Matute. Y com ja va passar fa un parell de dies, els diputats del Partit Popular i Ciutadans s'han regirat als seus escons. Els 52 de VOX directament han marxat de l'hemicicle.

Les seves paraules no han estat per al futur president, que serà investit gràcies -també- a l'abstenció imprescindible dels 5 representants de Bildu-. Matute ha interpel·lat directament a la dreta. Ha estat clar, rememorant la històrica dirigent del Partit Comunista, Dolores Ibárruri Gómez, "la Pasionaria va dir per primera vegada no passaran, i avui ho tornem a dir", ha sentenciat.

Per les víctimes

Matute ha aprofitat per rebatre els atacs de PP, Cs i VOX que els acusen de ser els hereus del terrorisme d'ETA. "Per a totes les víctimes, les d'ETA, les del GAL, les de la violència parapolicial, les de les cunetes: veritat, justícia i reparació". 

Seguint el fil, el portaveu de Bildu ha subratllat que "als hooligans de les barricades ultres els molesta la nostra pròpia existència, però som aquí per demostrar que ni ens van vèncer ni ens van domesticar". Alhora, Matute ha tret pit pel fet que "a Ciutadans i a VOX, a Euskadi no els vota ni Déu". 

Adolfo Súarez Illana Oskar Matute Bildu investidura EFE

Com ja va passar en l'anterior sessió del debat d'investidura, el secretari quart del Congrés, el popular Adolfo Suárez Illana, ha donat l'esquena al diputat de Bildu durant la seva intervenció.

Més enllà del debat nacional, Oskar Matute ha apel·lat a la unitat de tots els pobles d'Espanya per "plantar cara a les elits".