Aclarir els fets. La Fiscalia obrirà finalment una investigació per les morts de Melilla, després que el passat 25 de juny resultessin assassinades almenys 23 persones en territori marroquí. Ha estat la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, qui ha signat aquest dimarts un decret en el qual encomana a la fiscal de Sala Coordinadora d'Estrangeria, Beatriz Sánchez, que esbrini les circumstàncies dels fets ocorreguts durant el cap de setmana a la tanca fronterera de Melilla. Recordem que Delgado és exministra de l'executiu de Pedro Sánchez: va exercir de titular de Justícia des del 2018 fins al febrer del 2020.

Així ho ha informat el mateix Ministeri Públic en una nota de premsa difosa aquest dimarts, on explica que la decisió de Delgado es fonamenta en "la transcendència i gravetat dels fets ocorreguts, que podrien afectar els drets humans i els drets fonamentals de les persones, així om en la singularitat i complexitat de la investigació". La mateixa institució ha precisat que la fiscal de Sala havia elevat aquest matí una comunicació sol·licitant l'obertura de diligències d'investigació per a l'esclariment de tot el que va succeir.

L'ONU i la Unió Africana

Des que van tenir lloc els fets, un bon grapat d'institucions, organitzacions, partits polítics i altres formacions han demanat que es porti a terme una investigació. Aquest mateix dimarts ha estat el torn de l'ONU, el Comitè sobre els Treballadors Migrants de la qual ha demanat tant al Marroc com a l'estat espanyol investigar de manera immediata i completa les causes de la mort d'almenys 23 migrants subsaharians que van participar en un intent massiu de creuar la tanca fronterera de Melilla des de Nador. "Queda per establir si les víctimes van morir en caure de la tanca, en l'estampida o com a resultat d'alguna acció dels agents de fronteres", ha assenyalat l'òrgan de les Nacions Unides. Aquest òrgan s'encarrega de vetllar pel compliment de la Convenció Internacional sobre els Drets dels Treballadors Migrants, de la qual forma part el Marroc. Espanya, en canvi, no. 

Per la seva banda, va ser aquest dilluns quan la Unió Africana va emetre un comunicat per exigir una investigació immediata de la tragèdia de Melilla. "Expressem la més profunda commoció i preocupació pel tracte violent i degradant dels migrants africans que van intentar creuar una frontera internacional des del Marroc cap a Espanya, amb la violència conseqüent que va provocar la mort de, com a mínim, 23 persones i moltes altres ferides", detallava la institució. Finalment, hi haurà una investigació dels fets per part de la Fiscalia.