El BBVA va encarregar al comissari José Manuel Villarejo que el seu equip es dediqués a elaborar informes diaris de "situació" sobre el referèndum de l'1-O de 2017 a Catalunya. Segons avança Voz Populi, quedaria demostrat a través d'un correu electrònic enviat el 25 de setembre de 2017 per l'excap de Seguretat del BBVA, Julio Corrochano, a Rafael Redondo, un dels integrants de l'equip de Villarejo.

"Rafa, aquests días poseu el focus a Catalunya i envieu un informe diari", va escriure Corrochano des del seu correu electrònic corporatiu de BBVA, segons el mitjà citat, que afegeix que portava com a assumpte l'encapçalament: "Informe situació 25 referèndum Separatista 1 oct. BBVA TAI". El denominat Coeficient TAI, al·ludit pel mateix web del banc però amb referència a Mèxic, s'utilitza per mesurar la corrupció i la transparència de les autoritats d'una regió o país.

En la resposta, Rafael Redondo va al·ludir a un "manual d'autoprotección" que havia elaborat per al banc llavors presidit per Francisco González.

Cal recordar que agents d'Assumptes Interns de la Policia Nacional van descobrir a la casa de Villarejo després de l'entrada i registre que van dur a terme el dia de la seva detenció documentació que mostra que l'agent jubilat va fer investigacions sobre els independentistes catalans.