Batussa PP-Vox a les Balears. El president del Parlament, l'ultradretà Gabriel Le Senne, ha silenciat Marga Prohens per vincular el PSOE amb Carles Puigdemont i Josu Ternera. Durant el ple d'aquest dimarts, la presidenta del Govern ha retret als socialistes els possibles pactes d'una futura investidura de Pedro Sánchez i ha mostrat imatges tant de Puigdemont com de Ternera per dir que "mai" seran els seus "socis". Així s'ha manifestat la líder de l'executiu balear després d'una pregunta del portaveu parlamentari del PSIB, Iago Negueruela —per interrogar-la sobre els socis amb els qui vol pactar durant la legislatura. Le Senne ha acabat per treure-li la paraula a Prohens.

Negueruela ha criticat que el Govern no hagi contactat amb les associacions memorialistes, en qüestions de memòria històrica; amb els sindicats, en matèria de turisme; o amb les associacions pel dret a l'habitatge, pel que fa a la crisi dels lloguers —mentre que només escolta els "promotors, especuladors i uns interessos que no sap quins són". Davant d'això, la presidenta no ha tingut millor idea que defensar-se dient que ella mai pactarà amb "pròfugs de la justícia (amb una imatge de Puigdemont) o un terrorista que justifica l'assassinat de guàrdies civils (amb una imatge de Ternera)". "No haurien de ser els socis del PSOE si li queda algun sentit d'Estat", ha retret.

Els diputats de Vox i el 'no' al PP

El president del Parlament li ha donat la paraula al portaveu del PSIB per al·lusions i ha assenyalat que mostrar la foto de l'exmilitant d'ETA és "indigne" perquè els socialistes han lluitat contra el terrorisme. "Avui Espanya és més plural i més lliure perquè no hi ha terrorisme i avui es pot parlar clarament sense tenir por que ningú l'assassini i vostè ha portat una foto que és indigna i només això marcarà la seva legislatura, portar una foto de la banda terrorista ETA, que no existeix gràcies al que van fer tots els governs democràtics", ha manifestat Negueruela.

En sentir això, els diputats de Vox han abandonat els seus escons i han fet gestos dirigits al portaveu del PSIB —que ha continuat amb referències a les paraules de José María Aznar, que va titllar ETA de "Moviment Basc d'Alliberament Nacional" o per l'apropament de presos a presons del País Basc. "Tothom va dir que era entenedor per buscar un procés de pau a Euskadi i quan ho fan altres és pactar amb terroristes", ha defensat. La diputada popular Marga Duran ha demanat la paraula per al·lusions i Le Senne li ha negat, tot i que ha permès que la presidenta tornés a intervenir.

 

Le Senne silencia Prohens

En la seva última intervenció, Prohens ha retret a Negueruela el seu "to amenaçador" i que "assenyali amb el dit a la presidenta del Govern, a la qual ha anomenat indigna". "No li permetré que setmana rere setmana embruti aquest Parlament", ha subratllat. Sense indicar si retiraria les seves afirmacions, li ha demanat que "moderi les formes, abaixi el dit i tingui una mica de respecte pel Parlament". Ha sigut aquí quan el president de la cambra li ha retirat la paraula i ha aclarit que no es retirarien les declaracions del diari de sessions perquè "no considera que sigui preceptiu retirar-les".

Abans, la presidenta ja havia fet servir la ironia per dir que estava "contenta" de poder entendre's amb el portaveu socialista "sense orellera" —ja que Negueruela havia fet una de les seves intervencions en castellà mentre que ella l'havia fet en català. Aquest mateix dimarts s'ha validat el decret que inclou l'eliminació del requisit lingüístic de català per treballar a la sanitat pública balear.