La suspensió dels diputats presos és la primera patata calenta sobre la taula de Meritxell Batet. Aquest mateix dimecres està previst que es reuneixi la nova Mesa del Congrés dels Diputats, de majoria progressista, amb els escrits de PP, Cs i Vox sobre la taula. Davant d’això, la presidenta del parlament espanyol té clar que la decisió que prengui l’òrgan de govern de la cambra baixa “serà estrictament jurídica”. D'aquesta manera, "sembla que tot indica" cap a la suspensió, como dijo la vicepresidenta Carmen Calvo.

“La llei d’enjudiciament criminal i el reglament del Congrés són bastant clars”, ha assegurat la dirigent socialista catalana en una entrevista a la cadena SER. Ha assenyalat que “la Mesa no prendrà una decisió política al respecte”. En tot cas, ha puntualitzat, “si ha de prendre alguna decisió, serà estrictament jurídica”. Malgrat tot, ha dit que seria bo que “respectem els temps” i que la Mesa “posi en comú les reflexions”.

Després de l’esbroncada d’aquest dimarts al Congrés per l’acatament de la Constitució, Batet ha tornat a defensar una interpretació “àmplia” de la jurisprudència del Tribunal Constitucional sobre un “dret fonamental" com el de representació política. Això sí, ha defensat que “no seria dolent que hi hagués una fórmula molt més treballada i explícita” per evitar aquestes situacions.