El moment de la promesa o jurament de la Constitució espanyola ha tornat a ser un dels més polèmics de la sessió de constitució del Congrés dels Diputats aquest dimarts. En aquest cas, ho han estat les fórmules que han fet servir els diputats d’ERC i JxCat, que han provocat les reiterades protestes del PP, Ciutadans i Vox a la nova mesa. Parlamentaris de tots tres partits han escridassat els independentistes quan acataven per tapar-los amb soroll.

Els diputats d’ERC han fet servir la següent fórmula: “Per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats i per la República catalana, sí, prometo per imperatiu legal”. La d'Oriol Junqueras ha estat diferenciada: "Des del compromís republicà, com a pres polític i per imperatiu legal, sí, prometo". Els de JxCat, una de semblant: “Ho prometo per imperatiu legal amb lleialtat al mandat democràtic de l'1 d'octubre i al poble de Catalunya”. No han agradat gens a la dreta. 

Sense anar més lluny, cap al principi d’aquest punt de l’ordre del dia, Albert Rivera ha intentat demanar la paraula per a protestar. La mateixa cara d’incomprensió ha fet Pablo Casado. Però l'acabada d'estrenar presidenta del Congrés, Meritxell Batet, els ha hagut de parar els peus. “Senyor Rivera, no interromprem el procés d’acatament de la Constitució”, li ha replicat. No ha estat l'únic moment que Batet ha hagut d'interrompre l'acatament.

A la banda contrària, els diputats de l'extrema de dreta de Vox també han fet servir una fórmula consensuada i diferent de l'habitual: "Sí, juro per Espanya".

Al final de l’acatament, Rivera sí que ha aconseguit tenir la paraula, i ha denunciat que s’ha “insultat el decòrum d’aquesta cambra” en dir que “a Espanya hi ha presos polítics”, i ha advertit els independentistes que “no ho aconseguiran”.

Batet li ha replicat que totes les fórmules emprades han estat “respectuoses amb l’article 4 del reglament”, i a més li ha recordat que hi ha jurisprudència del Tribunal Constitucional que empara fórmules d’acatament diferents.