Nova escena de tensió al Congrés dels Diputats per crítiques contra la monarquia espanyola. Després que la setmana passada el PSOE fes retirar del diari de sessions els vincles que va denunciar la diputada republicana Carolina Telechea entre la Casa Reial espanyola i la corrupció, aquest dimarts s'ha viscut una situació semblant.

La presidenta la Cambra, Meritxell Batet, ha interromput la diputada d'ERC just en el moment en què enumerava tots els casos de corrupció que han envoltat i envolten la monarquia espanyola en els últims anys: els negocis del rei emèrit a l'Aràbia Saudita, els diners en paradisos fiscals, el cas Nóos o els suposats vincles amb tràfic d'armes.

Batet ha cridat a la qüestió a la diputada recordant-li que s'estava debatent la proposta per reformar la Llei de Secrets Oficials. Telechea ha justificat que estava exposant els motius del seu posicionament i ha continuat.

"Alguns volen que em passi el mateix que la setmana passada, que se'm talli el meu dret a la llibertat d'expressió i iniciativa política", ha denunciat la diputada, que ha deixat clar que "sota cap concepte o amenaça" deixarà de "denunciar la corrupció de cap institució de l'estat, inclosa la dels Borbons".

Telechea ha demanat "prou opacitat" i ha exigit que la Llei de Transparència s'apliqui també a la Casa Reial, a qui ara mateix "no se'ls demana donar explicacions dels negocis fets amb els diners que surten de les arques de l'Estat".

"Per què no se'l pot investigar? Per què no pot donar comptes en aquest parlament?", ha interrogat Telechea, que també ha criticat el vet del PSOE, PP i Vox a la investigació sobre els vincles entre l'expresident Felipe González i els GAL.