La primera patata calenta de Meritxell Batet és la suspensió dels diputats presos. La seva primera decisió com a nova presidenta del Congrés va ser en aquesta línia: demanar al Tribunal Suprem que li aclareixi com ha de procedir. Mentre l’alt tribunal no respongui, que serà qui determinarà com procedir, sí que ha convocat la Mesa per aquest dijous a les 12:30 del migdia. S'hi tractarà la qüestió, també si es demana un informe als lletrats de la cambra. Tot plegat podria dilatar el procés i deixar-ho per a passades les eleccions del 26-M.

A la seva primera reunió de la Mesa, ja hi trobarà tres escrits del PP, Ciutadans i Vox reclamant que es procedeixi a la suspensió automàtica d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. Per altra banda, la fiscalia ha demanat el mateix a la sala segona del Suprem. Davant aquest panorama, Batet ha explicat que la qüestió serà abordada aquest dijous i tots podran exposar el seu parer al respecte. També es debatrà si cal demanar un informe als serveis jurídics de la cambra.

La nova presidenta de la cambra baixa ha demanat informació i un aclariment al Tribunal Suprem, a qui passa la pilota, fet que podria endarrerir la decisió a la setmana que ve, ja passades les eleccions d’aquest diumenge. “La funció jurisdiccional pertany al poder judicial, és el pertinent per a determinar les conseqüències de determinades conductes”, ha insistit la dirigent socialista catalana en roda de premsa des de la cambra, després de reunir-se a la Zarzuela amb el rei Felip VI.

Preguntada sobre si això dilata el procés, Batet ha defensat que “tot el contrari”, que ho accelera. “No dilata la decisió, sinó que posa en marxa el procés adequat per poder arribar el més aviat possible a una decisió”, ha sostingut en aquest sentit.

Carta a Lesmes

Batet ha decidit tornar a enviar la pilota al tribunal i ha demanat al president del Suprem, Carlos Lesmes, un informe de la Sala que presideix Marchena sobre l’aplicació de l'article 384bis de la llei d’enjudiciament criminal (Lecrim), del qual s’hauria de desprendre la suspensió dels diputats pel fet d'estar en presó provisional per delicte de rebel·lió. Aquest és el mateix article que va invocar el jutge instructor, Pablo Llarena, per suspendre els diputats del Parlament.