La flamant presidenta del Congrés, Meritxell Batet, sabia perfectament que damunt la taula del seu nou despatx l’esperava una patata calenta: la suspensió dels diputats que estan empresonats i jutjats per l’1-O. El president de la sala que els jutja, Manuel Marchena, ha evitat prendre una decisió al respecte i divendres va enviar a la Cambra un ofici perquè sigui el Congrés qui executi la suspensió, en virtut de l'article 21 del Reglament. Segons aquest article, un diputat queda suspès dels seus drets i deures parlamentaris quan es trobi “en situació de presó preventiva i mentre aquesta duri”. 

Batet, però, ha decidit tornar a enviar la pilota al tribunal i ha demanat al president del Suprem, Carlos Lesmes, un informe de la Sala que presideix Marchena sobre l’aplicació de l'article 384bis de la llei d’enjudiciament criminal (Lecrim), del qual s’hauria de desprendre la suspensió dels diputats pel fet d'estar en presó provisional per delicte de rebel·lió. Aquest és el mateix article que va invocar el jutge instructor, Pablo Llarena, per suspendre els diputats del Parlament.

La conclusió sempre és la mateixa, suspendre els presos. La qüestió és qui assumeix aquesta decisió. I encara més tenint en compte que aquest moviment alterarà de manera molt substancial l'aritmètica parlamentària del Congrés. A banda del fet que diumenge hi torna a haver eleccions.

Precisament aquest matí la fiscalia ha presentat un escrit davant la Sala que jutja el procés en què es reclama que es comuniqui a les Corts que han de procedir a l’aplicació immediata de l'article 383bis de la Lecrim i suspendre de funcions els cinc parlamentaris presos que ja han pres possessió de l'escó.

De fet, als passadissos del Congrés es donava per descomptat que la Mesa es reuniria ahir mateix a la tarda, després de la designació dels seus membres en el ple del matí, per activar la suspensió a partir d'un informe dels lletrats. Tot i això la reunió de la Mesa per abordar aquesta tema s'ha passat a dijous.

Enmig d'aquest pols entre el Congrés i el Suprem s'ha reprès el judici després del parèntesi en les sessions que es va obrir perquè els presos poguessin formalitzar dilluns els tràmits com a diputats electes i dimarts participessin en el ple de constitució de les Cambres per fer jurament del càrrec i acatar la Constitució.

Per tant, aquest dimecres finalment Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull s'asseuen davant del tribunal amb totes les seves prerrogatives com a diputats del Congrés mentre Raül Romeva ho fa amb la seva plena condició de senador.

I així serà fins que es prenguin una decisió sobre qui assumeix la responsabilitat de la suspensió. Tot plegat a les portes de les eleccions d'aquest diumenge, en les quals, per cert, prenen part dos dels presos: Oriol Junqueras, que encapçala la llista de les eleccions europees, i Joaquim Forn, candidat a l'alcaldia de Barcelona.