La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha obert la legislatura amb un discurs on ha emplaçat els diputats a actuar amb "respecte" i des del "diàleg lleial". En una cambra fragmentada i amb més opcions polítiques que mai, ha recordat als diputats la "gran responsabilitat que acompanya l'exercici del poder" i la necessitat d'utilitzar amb "prudència" la confiança que han atorgat els ciutadans. "El legislatiu és el poder que procedeix directament de la voluntat popular, una gran responsabilitat" que "exigeix treballar per complir amb les finalitats o objectius de la tasca parlamentària de representar els ciutadans per desenvolupar les funcions que la Constitució atribueix al Parlament".

El discurs de Batet ha tancat la sessió constitutiva al Congrés on s'ha elegit la nova Mesa (amb majoria progressista i per primera vegada presència de Vox) i on ha mantingut un enfrontament amb els líders del PP, Vox i Cs, que li han retret que hagi donat per bones les promeses dels diputats independentistes i de Podem que, al seu entendre, incompleixen la Constitució.

Batet ha replicat que ha respectat el reglament de la cambra baixa així com la jurisprudència del TC i ha citat dues sentències que, ha argumentat, avalen una "interpretació integradora" de la forma de prendre possessió. També ha afirmat que la JEC va avalar les fórmules d'acatament diverses de l'anterior legislatura i ha rebutjat permetre un debat sobre el tema a l'hemicicle.

Poc després i ja en el seu discurs institucional, Batet ha recordat la "complexitat" de la societat que es tradueix en un Congrés fragmentat. "La qualitat de la nostra feina depèn de molts factors, però n'hi ha un d'essencial: el respecte". Aquest "respecte", ha dit la presidenta del Congrés, "és un valor substantiu i exigent", que "imposa contenció". "Avui al Congrés pot semblar que la fragmentació farà estèril el diàleg, però el diàleg és en la política el que la feina d'investigació bàsica és a la ciència", ha conclòs.