"Més enllà del respecte que tinc per les decisions judicials, en un moment en què s'està intentant tornar a la normalitat, seria molt millor i més senzill dialogar sense gent a la presó". Això és el que ha dit la ministra de Política Autonòmica, Meritxell Batet, quan se li ha preguntat sobre les declaracions del ministres d’Afers Exteriors, Josep Borrell, que va assegurar que “personalment” hauria “preferit” que el jutge considerés “altres mesures de precaució” que no fossin la presó incondicional dels polítics independentistes.

La ministra catalana ha parlat a RAC1 sobre la moció que havia pactat el PDeCAT amb el PSOE i després va retirar en considerar que el diàleg estava limitat: "el PDeCAT va trencar la moció perquè ERC va dir que no hi donaria suport", ha subratllat la ministra al mateix temps que ha apuntat que això demostra que "no tenen un rumb concret ni voluntat de diàleg".

"Partim de la llei i el diàleg"

Segons la titular de Política Autonòmica, la "llei" i el "diàleg" són els dos punts de partida del PSOE i assegura que aquest diàleg ja s'està produint. Batet ha insistit en recordar que "A l'ordenament jurídic no hi ha previst un referèndum" i que per això "hem de treballar en el marc constitucional que ja ens dona molt marge". La ministra creu que ara toca "refer consensos i buscar majories molt àmplies per un projecte compartit i transversal".

En la mateixa línia, Meritxell Batet ha lamentat que a Catalunya "hi hagi dos blocs tant en el Parlament com en la societat" i per això ha insistit en que als catalans "no els cal un referèndum per contar-se perquè ja ho han fet amb dos referèndums il·legals i amb eleccions".

"El plagi no es pot demostrar"

Un dels temes del dia d'aquest dijous són les acusacions sobre el plagi en la tesi doctoral del president espanyol, Pedro Sánchez, unes acusacions que la ministra s'ha afanyat en desmentir: "nego el plagi perquè es pot demostrar". 

Batet ha compartit el que el president ha manifestat sobre emprendre accions legals contra els mitjans que han publicat aquesta informació sobre la tesi del president espanyol: "hi haurà accions legals contra el mitjà que publiqui mentides".

Tot i les acusacions, la ministra s'ha negat a dir si Pedro Sánchez dimitiria en cas que es demostrés que va plagiar alguns punts de la seva tesi doctoral.