El PDeCAT ha decidit retirar, segons ha pogut saber El Nacional, la moció que havia pactat amb el PSOE en què s’instava al govern espanyol a obrir un diàleg “sense imposicions ni impediments” per acordar un mecanisme “que permeti a la societat catalana determinar el seu futur en el marc de l’ordenament jurídic vigent”. La moció s'ha debatut aquest matí al ple del Congrés, però no s'havia de votar fins demà. Les discrepàncies sobre l'abast que hauria de tenir el diàleg, que el PDeCAT volia que fos per un referèndum d'autodeterminació, és el que ha motivat la decisió dels demòcrates de desestimar la iniciativa.

La polèmica creada al voltant de la moció, just l'endemà d'una nova manifestació independentista multitudinària amb motiu de la Diada, ha provocat un profund malestar al PDeCAT. Fonts demòcrates lamenten que el PSOE els ha "intentat colar un gol", pactant un text sobre diàleg el mateix dia que al Senat votaven amb el PP una moció defensant la unitat d'Espanya.

El PDeCAT ha convocat aquesta tarda una roda de premsa per explicar el canvi de posicionament. "El PSOE juga amb el diàleg i per a nosaltres el diàleg és una cosa seriosa. No només no obren vies de diàleg, que era l’objecte d’aquesta moció, sinó que les tanquen. El que ha votat avui el PSOE al Senat per a nosaltres és inacceptable.", ha lamentat la número dos del partit, Míriam Nogueras.

transacció

Al matí, els demòcrates havien argumentat que acceptaven la transacció amb el PSOE perquè l'al·lusió a l'ordenament jurídic vigent, que hi havien incorporat els socialistes al text inicial, no feia una referència explícita a l'ordenament espanyol, la qual cosa podia incloure també la legislació internacional.

De fet, Nogueras insistia aquesta tarda en reiterar els mateixos arguments: "Volem parlar d’autodeterminació sense límits, som els del diàleg i continuem sent els del diàleg, creiem que dins del marc legal es pot fer un referèndum pactat".

El mateix argument havia  utilitzat la portaveu del Govern, Elsa Artadi, quan ha estat interrogada al migdia sobre la moció en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu.

L'argumentació de la formació demòcrata, però, ha quedat despullada quan durant el debat al Congrés de la moció aquest dimecres el diputat del PSC, José Zaragoza, ha deixat clar que estaven disposats a parlar “de tot menys de la independència”.

Aquest pronunciament ha fet que ERC, que inicialment havia anunciat el vot a favor, decidís canviar-lo per una abstenció.