La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha admès en el Senat que les càrregues policials de l'1 d'octubre durant la celebració del referèndum d'independència no "li agraden a ningú", però ha defensat que Espanya és un estat de dret i ha avisat els independentistes que "democràcia és la llei" perquè "no hi ha estat democràtic sense estat de dret".

En la sessió de control a l'Executiu a la cambra alta, el portaveu del PDeCAT en el Senat, Josep Lluís Cleries, li ha preguntat si considera que Espanya és un estat democràtic, després de respondre a la convocatòria del referèndum d'autodeterminació amb "porres i violència" i que la justícia europea hagi deixat "en evidència" l'espanyola. 

Mentre formulava la seva pregunta, Cleries ha portat una tauleta, a la pantalla de la qual es veien una vegada i una altra imatges dels incidents amb la Policia ocorreguts en aquella jornada.

Batet ha asseverat que l'1 d'octubre de l'any passat va ser "un fracàs per a tothom" perquè va suposar la convocatòria i celebració d'un "referèndum il·legal" i "va posar en risc la convivència en treure la política de les institucions i portar al carrer la ruptura".

Ha emplaçat avui els independentistes catalans a tenir "coratge" per "mirar el futur" i "construir un rumb dins del marc constitucional", com segons ella els està exigint "la majoria de la societat catalana". Batet ha aconsellat que facin això en lloc de seguir "ancorats" en la seva "metaveritat o realitat paral·lela" quan el sistema judicial i polític d'Espanya és "irreprotxable", sense que hi hagi "presos polítics".

Coratge per demanar perdó

Cleries li ha replicat que "si algú va fracassar" aquell dia va ser "l'Estat espanyol" que "encara està buscant les urnes". El portaveu ha reiterat a la ministra que Catalunya exercirà el seu "dret" a ser un estat independent europeu malgrat que "ens volen a Espanya a cops de porra, a cops de presó, a cops d'exili" i li ha preguntat si el govern de Sánchez farà alguna cosa "seriosament" a favor del diàleg.

I li ha etzibat que algun dia un president haurà de tenir el "coratge" de demanar perdó "per aquell dia de tanta violència que no oblidarem mai i per tot el mal que segueixen fent".