La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, s'ha mostrat partidària de l'acostament a Catalunya dels presos polítics, tot i que destaca que aquesta possibilitat no està en mans del govern espanyol, sinó del jutge instructor. "No està en mans de l'Executiu perquè no hi ha condemna ferma; en estar en presó preventiva és decisió del jutge. Està bé que ho demanin i jo veuria amb bons ulls l'acostament a Catalunya, però és decisió del jutge", assegura la ministra en una entrevista amb El Periódico.

Tanmateix, Batet no ha concretat si el govern de Pedro Sánchez optarà per indultar els presos si són condemnats i assenyala que "cal veure com evoluciona la política catalana, i si el Govern assumeix que no pot actuar al marge de la llei". En aquesta línia, la ministra ha assenyalat que "plantejar desideràtums sense condemnes fermes és avançar esdeveniments".

Respecte a un eventual referèndum d'autodeterminació, Batet ha afirmat que amb això "no sortirem del conflicte" i advoca per un acord. "No es tracta de desempatar en una votació, sinó de trobar una solució de consens en la qual una immensa majoria de la societat se senti identificada. No es tracta de votar independència sí o independència no, perquè molta gent contestarà que depèn. No és bona una decisió dicotòmica en un tema tan important", subratlla.

Per aquest motiu, la ministra ha demanat a les forces polítiques "que assumeixin la responsabilitat d'arribar a un acord en el qual tots renunciarem a coses". "Ningú estarà satisfet al 100%", ha sentenciat.