Carme Forcadell i Dolors Bassa han admès estar "desesperades i decebudes" després de la decisió del jutjat de vigilància penitenciària de retirar-los el tercer grau. Les republicanes han criticat la revocació i han assegurat que no han canviat les condicions respecte a fa mig any, quan el jutge sí que els va avalar el tercer grau, i han subratllat que no entenen la decisió judicial.

En ser preguntades per l'indult que plantegen sectors del govern espanyol després que des d'Unides Podem i part del govern espanyol s'hagi apostat per la via de l'indult, Bassa i Forcadell han demanat que "deixin d'anunciar coses" i passin als fets. "Si han de fer alguna cosa, que la facin, però que no ho anunciïn més", ha dit Forcadell, que ha demanat que "no tinguin aquesta crueltat d'anar dient i anunciant però després no fer res", en una entrevista a RAC1.

Per la seva banda, Bassa s'ha pronunciat en la mateixa línia i ha dit que per part de l'executiu "sempre hi ha paraules, però mai de la vida cap fet". "Res del que ens diguin és creïble, estan jugant amb els sentiments de les nostres famílies, amistats i entorn", ha lamentat.

"No ho entenem"

En relació a la revocació del tercer grau, Bassa ha remarcat que quan els van atorgar el tercer grau encara no havien complert una quarta part de la pena, mentre que ara ja sí que hi han arribat. "No ho entenem gaire, però ja sabem que contra el moviment independentista tot és diferent", s'ha queixat. "Ara ens toca aguantar, tornar a entrar i aguantar la repressió", ha afegit.

Després que el jutjat hagi argumentat que el Suprem considera que el tercer grau és "prematur", Forcadell ha dit que "no ho entén gaire". Segons l'expresidenta, "si el jutge creu realment" que han d'estar en tercer grau hauria de mantenir-los-el i esperar que el Suprem el revoqui. En aquest sentit, han admès que esperaven que el TS l'acabés retirant, però no que ho fes el jutjat de vigilància penitenciària.

Què diu el jutge?

La resolució fa referència de nou al fet que Forcadell i Bassa no han modificat la seva conducta delictiva: "Manca de modificació d'aquells trets de la personalitat directament relacionats amb l'activitat delictiva tal com exigeix l'art. 65.2o de la LOGP, perquè la interna continua considerant que els fets pels quals ha estat condemnada no són constitutius de delicte". I que encara no es pot garantir que s'hagin complert els objectius de "reeducació i resociabilització". 

"Tampoc el reconeixement de fets, o detecció de factors de risc, tot i ser lloables per al bon resultat del tractament, no han de ser l'única finalitat, reflecteix la Sala, ja que el tractament penitenciari, com a conjunt d'activitats cap a la reinserció i reeducació, no és aliè als delictes objecte de la condemna", afegeix la resolució.

Imatge principal: Dolors Bassa i Carme Forcadell /  Sergi Alcàzar