Les bases de Podemos han avalat aquest divendres pactar amb Sumar una coalició per les eleccions generals del 23-J amb el 92,92% dels vots. Així ho ha comunicat el partit de Ione Belarra i Irene Montero, que ha informat que fins a 52.829 militants han participat en la votació. La llum verda de la militància arriba quan queden escasses hores per arribar a un acord. Els partits tenen fins a les 23:59 h d’aquest divendres per presentar coalicions al Ministeri de l’Interior. La pregunta concreta que han hagut de contestar les bases de Podemos és aquesta: “Acceptes que el Consell de Coordinació de Podemos, seguint el criteri d'unitat que va marcar el Consell Ciutadà Estatal, negociï amb Sumar i, en aquest cas, acordi una aliança electoral entre Podemos i Sumar?”.

Concretament, han sigut 49.089 els militants que han dit que sí al matrimoni entre Yolanda Díaz, Ione Belarra i Irene Montero, almenys pels comicis generals del pròxim mes de juliol. En el 'No' s'han situat 3.568 militants (el 6,75% dels vots). Mentre que 172 persones han votat en blanc (0,33%). Amb la llum verda per part de la militància, la pilota està ara en mans de la direcció de Podemos. El principal obstacle que es troba la cúpula dels morats és que Sumar, fins ara, ha vetat l'entrada de la ministra d'Igualtat a la coalició, en considerar que la cara més visible de Podemos genera més rebuig que no pas afinitat entre l'electorat; sobretot després de la patacada d'aquest dimecres, en què el Tribunal Suprem va avalar la decisió dels jutges de reduir les penes a centenars d'agressors sexuals en virtut de la llei del 'només sí és sí'.

Tot i les escasses hores que queden per pactar un acord, i tot i la llum verda de la militància, les negociacions continuen encallades. I així ha quedat demostrat, per exemple, al País Valencià. Malgrat no estar del tot confirmat, tot indica que l'acord allà no serà possible i que Podemos s'hi acabarà presentant en solitari. Compromís ha tancat un acord amb Yolanda Díaz per presentar-se al 23-J de forma conjunta mantenint la marca valencianista amb el nom 'Compromís-Sumar: sumem per guanyar'.

 

Podemos ja va proposar aquest dijous anar per separat en aquest territori, denunciant que Compromís posava un "veto total" als morats reivindicant per a ells les primeres posicions de les llistes. Això ha quedat confirmat aquest migdia quan el partit valencianista, per comunicar el pacte, ha assenyalat que el seu acord és amb Sumar, i que haurà de ser ara la plataforma de Yolanda Díaz qui es reparteixi amb Podemos la resta de places de les llistes, en cas que hi hagi finalment un acord. 

L'exsecretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ja ha reaccionat a la votació, tot i que no ha volgut pronunciar-se sobre el seu resultat. Sí que ha fet valdre, però, el gran nombre de militants que hi han participat. "La consulta ha mobilitzat més de 50.000 militants en menys de 24 hores i demostra el seu immens suport a la direcció política", ha assenyalat, a més d'assegurar que el partit pateix "incessant violència mediàtica". La militància dels morats és "un tresor de l'esquerra que mai ningú no hauria de menysprear", ha afegit en una piulada al seu compte de Twitter.