Cop del Tribunal Suprem a les tesis que defensa el Ministeri d’Igualtat i la Fiscalia General de l'Estat. Després d’un dia i mig de reunió en un ple monogràfic, la Sala Penal de l’Alt Tribunal ha avalat aquest dimecres les rebaixes de penes aplicades en les revisions de condemnes fermes un cop va entrar en vigor la llei del només sí és sí. En la resolució enviada aquest dimecres, els magistrats han analitzat 29 recursos de cassació contra les revisions a la baixa que han realitzat les Audiències Provincials i els Tribunals Superiors de Justícia i 27 han estat resolts per unanimitat del ple rebutjant l’aplicació de la disposició transitòria cinquena del Codi Penal, tal com defensava la Fiscalia General i el Ministeri d’Igualtat, d’Irene Montero, que ha dit en una piulada que "és una mala notícia".

 

Dels 29 recursos de cassació que hi havia sobre la taula, 7 havien estat presentats per la Fiscalia contra la determinació d’altres tribunals de reduir el càstig a agressors sexuals i 22 per condemnats per delictes sexuals. Fins ara la Sala Penal tan sols havia resolt recursos de cassació interposats contra sentències que no eren fermes quan va entrar en vigor la llei. De fet, s’havien analitzat 75 recursos, que s’havien resolt amb 28 rebaixes i amb 47 sentències que havien mantingut les penes que es van fixar abans de la reforma del Codi Penal. El ple d'aquesta setmana només ha acceptat un dels recursos registrats pel ministeri públic perquè els jutges s’havien equivocat en comptar les penes, que ara s’han elevat.

Rebuig a la disposició transitòria de 1995

En el debat jurídic, tant la Fiscalia com el Ministeri d’Igualtat s’aferraven a l’article 2.2 del Codi Penal, que contempla el principi de retroactivitat penal a favor del pres, i la disposició transitòria cinquena del marc penal, que defensa mantenir les penes quan es puguin imposar en el nou marc legal. En aquest sentit, el Fiscal General de l’Estat, Álvaro García Ortiz, va establir un criteri per a la resta de fiscals en indicar que, com a regla general, “no precedirà a la revisió de condemnes fermes quan la pena imposada també sigui susceptible d’imposar-se d'acord amb el nou marc legal”. En aquest sentit, Igualtat també mantenia que no s’havien de rebaixar les penes en aplicació d’aquesta part de la normativa penal.

La cascada de revisions

Amb aquest ple monogràfic, el Suprem dona resposta als recursos presentats contra revisions de condemnes en ferm davant l’onada de rebaixes i excarceracions dictades pels tribunals en aplicació de la nova llei del només sí és sí. En l’últim recompte efectuat a data 1 de maig, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va calcular que s’havien produït 108 excarceracions d’agressors sexuals i almenys 1.079 reduccions de condemna per l’entrada en vigor de la norma el passat octubre. En aquest punt, l’Audiència Provincial de Madrid és l’òrgan que més revisions ha efectuat, per davant d’Alacant, Cadis, Barcelona i les Illes Balears.