L'exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias ha denunciat aquest dilluns que Sumar està fent servir una "dinàmica de venjança" en les negociacions amb Podemos i que la formació que lidera Yolanda Díaz ha intentat excloure Irene Montero de la configuració de la llista unitària per a les pròximes eleccions generals. "Davant d'una dinàmica de venjança, amb la pressió d'Irene Montero fora —que jo sí que he tingut la sensació de veure— crec que seria molt més sensat apostar per la responsabilitat", ha afirmat en la tertúlia del Món a RAC1. En aquest sentit, ha llançat una advertència als negociadors de Sumar: "Liderar sovint té més a veure amb ser generós que no pas amb intentar humiliar". 

Iglesias ha reflexionat sobre el futur immediat de l'esquerra alternativa quan tan sols queden quatre dies perquè s'acabi el termini per anunciar les coalicions de cara als comicis del pròxim 23 de juliol. Diverses enquestes assenyalen que l'esquerra només té opcions de governar si Podemos i Sumar pacten una llista única, ja que de no fer-ho, la fragmentació les penalitzaria i la seva representació podria caure fins a la meitat. L'exlíder de Podemos ha reconegut que les enquestes són "molt clares" i  que si no hi ha acord es pot donar per fet que hi haurà un Consell de Ministres de PP i Vox. "Crec que els companys han d'assumir la responsabilitat dels percentatges que representa cadascú", ha apuntat Iglesias, tot recordant que es calcula que Sumar representa un 10 % dels suports i Podemos un 5 %. 

L'exvicepresident ha admès que no serà el millor acord possible perquè per tenir tota la "legitimitat democràtica necessària" caldrien primàries, però l'ajustat calendari no permet dur a terme aquest procés. Malgrat acceptar que Podemos acabarà aglutinat en les sigles de Movimiento Sumar, marca registrada per Díaz, Iglesias ha trencat una llança a favor dels morats i ha recordat que "Podemos està sent molt generós, assumint que ja no és el partit hegemònic, malgrat que té més suports que la resta de partits que conformen aquest espai". A tall d'exemple, ha assenyalat que a Catalunya, hi ha qui en eleccions locals vota partits independentistes, i que, per exemple, no es plantejaria mai votar els comuns, però que en unes eleccions espanyoles sí que voten Podemos. "Tot això ha d'estar en una negociació que al final pot implicar la diferència de què els feixistes tinguin el Consell de Ministres", ha reblat. Iglesias ha explicat que els negociadors de Sumar són catalans, però no ha volgut donar noms ni entrar en detalls sobre l'estat de les negociacions. 

Iglesias adverteix sobre la dreta: "Atacaran Catalunya i Euskadi"

Iglesias també ha fet una predicció sobre com serà la campanya electoral del 23-J. Ha pronosticat que la dreta espanyola "atacarà Catalunya i Euskadi" i que tornarà l''A por ellos'. En aquest sentit, també ha advertit que PP i Vox reclamaran competències de la Generalitat de Catalunya i del govern basc com a pura "provocació" i que quan això provoqui una resposta social es dirà que "els Mossos i l'Ertzaintza no reprimeixen adequadament" aquests moviments, i així, faran que arribi a aquests territoris més Guàrdia Civil i Policia Nacional. També ha aventurat que la dreta reclamarà il·legalitzar partits polítics. Davant aquest escenari, Iglesias ha defensat que "no es pot guanyar a la dreta trumpista amb somriures i posant les dades de l'atur a sobre de la taula", en una evident crítica a la tebiesa de la proposta de Sumar en contraposició amb la de Podemos.