Més friccions en les negociacions entre Podemos i Sumar. Els morats plantegen ara anar per separat a les llistes del País Valencià, perquè Compromís —partit que vol formar part del projecte de Yolanda Díaz— aplica “un veto total” als membres de la formació de Ione Belarra i Irene Montero, segons asseguren a ElNacional.cat fonts de Podemos. Des del partit insisteixen que és una “possible solució” per tal de desencallar la situació de bloqueig, ja que les converses es troben en un punt “inamovible” i perilla la possibilitat d’arribar a una entesa. Tot i l'amenaça de Podemos, la proposta passa per mantenir l'acord a tot l'Estat, i que només sigui el País Valencià on les dues formacions vagin per separat. Sumar, però, no contempla en cap cas com a possible la proposta que se li ha traslladat.

Cal recordar que aquest dimarts l'exsecretari general de Podemos, Pablo Iglesias, es va endinsar en la maquinària dels retrets i va llançar acusacions contra Yolanda Díaz: va assegurar que la vicepresidenta segona del govern espanyol veta l'entrada d'Irene Montero a les llistes de Sumar. I, a més, va afirmar que a l'estat espanyol hi ha "tres territoris" on s'originen els "problemes en les negociacions" entre Podemos i Sumar: Catalunya (comuns), Madrid (Más País) i País Valencià (Compromís). A banda de titllar l'actitud d'irresponsable, va acusar aquestes formacions de voler "destruir" el partit que fins fa dos anys ell mateix liderava.

Els comuns també han participat en la guerra bruta en les darreres hores, i el dimarts van acusar Podemos de buscar un Pla B a Catalunya si les negociacions amb Yolanda Díaz fracassaven: muntar una coalició amb Esquerra Republicana. ERC ho negava rotundament i, de fet, aquest dijous ha anunciat que, al Senat, es presentarà en coalició amb Bildu. 

La influència dels resultats del 28-M

Des de Compromís, que demà reuneix el seu màxim òrgan executiu per a confirmar un acord amb el projecte de Yolanda Díaz, s'ha negat de manera insistent que hi hagués vetos i exclusions a ningú per part seva, com ha subratllat el seu candidat al 28-M Joan Baldoví. Com també traslladen altres forces com la Chunta o Más Madrid, des de Compromís reivindiquen el seu lideratge de les llistes al País Valencià.

I tenen un bon argument a favor: Podemos ha fet aigües el 28-M, mentre que aquestes formacions s’han mantingut dempeus. Podemos, però, pretén que la seva coportaveu estatal María Teresa Pérez sigui el seu referent al País Valencià en les llistes electorals del 23-J, en el marc de les negociacions amb Sumar per a crear una confluència àmplia d'esquerres.