Els socis de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han aprovat per àmplia majoria els 10 principis d'acció política institucional i els 15 punts de posicionament que havia plantejat el Secretariat Nacional de cara a les eleccions previstes per al 14 de febrer, que passen per fiscalitzar les propostes electorals dels partits independentistes i l'acció del nou Govern.

La iniciativa vol examinar els programes amb què l'independentisme es presentarà als comicis i els insta a ser "fidels al mandat de l'1 d'octubre i a la declaració d'independència del 27 d'octubre de 2017", que l'entitat considera vigent. Els 25 punts s'han votat per separat i han obtingut un 91,61% de vots a favor de mitjana i una participació de 6.543 socis.

Segons ha explicat en roda de premsa aquest dimarts la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, la participació ha estat "una mica més alta que la de la darrera consulta", que era sobre la resposta a la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat, i han donat "uns resultats molt forts del 'sí'", que ha superat els vots a favor que havia obtingut la iniciativa en òrgans interns.

 

Aquí pots consultar tots els resultats

El vicepresident de l'entitat, David Fernàndez, ha explicat que "l'objectiu d'aquestes propostes és tornar a posar significat a la paraula independència, deixar de permetre que es buidi de contingut, i reprendre i redibuixar el camí amb força i determinació". El coordinador de comunicació, Adrià Alsina, ha aclarit que es crearà un web "on la ciutadania trobarà un sistema de puntuació per a totes les llistes que es presentin en referència al compromís amb el decàleg", i també ha revelat que l'entitat promourà debats entre partits independentistes. "L'objectiu és que la gent estigui informada el 14-F", ha afegit.

La llengua i els pressupostos

El que ha obtingut més suport, un 97%, és el punt que reivindica el català com a "llengua comuna dels catalans" i proposa mesures per augmentar la seva presència a la societat i als mitjans de comunicació.

Cap dels 25 punts aprovats fa referència explícita als pressupostos generals de l'Estat que s'estan debatent aquesta setmana al Congrés dels Diputats i als quals ERC ha donat suport, però Paluzie ha recordat que es reclama "no col·laborar ni governar amb els partits del 155", en referència al PSOE, Cs i el PP.

En aquest sentit, ha considerat "d'èpoques passades" la negociació "molt en clau autonomista" de part de l'independentisme català amb el govern espanyol a canvi d'inversions a Catalunya.