La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, ha afirmat que des de l'Executiu no es pretén aplicar restriccions energètiques a les llars. "No volem imposar restriccions dins les cases, recomanacions sí", ha exposat en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha afegit: "Moltes de les recomanacions són conegudes i clàssiques i fan referència a, per exemple, els tendals". 

Tanmateix, el govern espanyol sí que ha començat a aplicar mesures que afectes els llocs de treball i espais públics relacionats amb l'estalvi energètic. Aquestes han despertat certs dubtes, especialment sobre els màxims i els mínims de temperatura que es preveuen aplicar en els llocs de treball. La vicepresidenta ha remarcat que les mesures "són flexibles"."Sabem que hi ha llocs de treball que necessiten certes condicions", ha recordat i ha afegit: "Hem de combinar la solidaritat amb els nostres veïns europeus amb les necessitats de cada lloc de treball. El decret llei preveu que es moduli la temperatura pels llocs i els drets laborals".

Malgrat tot, Ribera ha estat poc específica en com funcionaran aquestes excepcions i s'ha limitat a dir: "Si a un determinat espai es justifica perquè és necessària una temperatura diferent, es pot donar per bo". 

Diàleg i mesures d'estalvi 

Les mesures d'estalvi del govern espanyol han aixecat polseguera entre empresaris i administracions. El president Pere Aragonès i el lehendakari Íñigo Urkullu van expressar el seu malestar per la manca de comunicació de La Moncloa, quan des d'aquesta es van acordar les mesures. Ribera  ha negat que hi hagi hagut falta de diàleg en l'elaboració de les mesures, però s'ha mostrat oberta a "suggeriments".

La ministra ha assegurat que es va debatre amb les comunitats autònomes el dijous passat a les conferències sectorials de medi ambient i d'energia amb els consellers de totes les comunitats. "Sempre que algú reclama diàleg, cal activar totes les vies de diàleg. El que no ha passat és que això hagi passat sense diàleg previ", ha afegit. 

Guerra energètica a Madrid 

Si des de Catalunya i Euskadi hi ha hagut algunes crítiques a les mesures del govern espanyol, des de la Comunitat de Madrid se'ls ha declarat pràcticament la guerra. El govern d'Isabel Díaz Ayuso es nega a seguir les directrius de l'Executiu de Pedro Sánchez. Tot i això, el govern espanyol li ha recordat que no són suggeriments, sinó que "s'han de complir". La posició bel·ligerant d'Ayuso posa en un compromís al nou PP d'Alberto Núñez Feijóo