Enmig de la polèmica per les noves mesures per a l'estalvi energètic, les universitats han de jugar un paper clau per reduir la despesa. Així ho ha confirmat el mateix ministre del ram, el català Joan Subirats, que ha anunciat una reunió amb els rectors dels centres de tot l'Estat. Concretament, aquesta trobada amb la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) tindria lloc a finals d'agost o principis de setembre, abans de l'inici del curs, i en ella s'abordarà l'estalvi energètic als centres. En una entrevista en RNE, el ministre ha explicat que es "fixaran unes mesures" entorn de les temperatures dels centres universitaris "tant a l'hivern com a l'estiu" i procedir així a l'"estalvi i l'eficiència energètica" que ja s'estan produint en altres sectors de la societat com a resposta al pla exigit per Brussel·les per reduir la despesa de gas fins i tot un 7%.

Per a Subirats, la universitat han de tenir la capacitat de convertir-se en "refugis climàtics" i comptar amb instal·lacions a les quals la gent "pugui anar-hi quan sigui necessari", a banda d'allotjar, per exemple, "més plaques solars per a energies renovables". "Les universitats han de contribuir a l'esforç que està fent la població en tot aquest tema", ha afirmat, amb referència al decret aprovat aquesta setmana pel Consell de Ministres, que es limita l'ús de l'aire condicionat i la calefacció, però també es demana de deixar d'il·luminar edificis a partir de les 22 hores i que les portes tinguin un tancament automàtic per evitar el malbaratament d'energia.

Crida al PP "més raonable"

D'altra banda, en clau més política, el ministre ha apel·lat "al sector més raonable" del PP que entenia la gravetat del problema i s'ha mostrat disposat a complir les mesures aprovades pel Govern al decret. Subirats es referia així a les polèmiques declaracions d'Isabel Díaz Ayuso contra el pla de Sánchez, que contradiuen el que pocs dies abans havia defensat el president popular Alberto Núñez Feijóo, que veia amb bons ulls un pla de mesures. Ara Ayuso planteja portar-les davant del Constitucional mentre el partit assegura entendre el seu enuig en ser unes propostes sense consensuar, però no avancen si hi votaran a favor al Congrés. 

"Hem de tractar la població amb serietat i com a adults que són i que entenen la situació com és", ha assegurat. Així mateix, ha assenyalat que les previsions per a la tardor i hivern que arriben des de la Unió Europea "no són per llançar les campanes al vol" i que vindran situacions complicades.