Per primer cop la Sala segona del Tribunal Suprem té tres vacants i totes tres es cobriran de cop. És la sala que ha resolt tot el referent al procés independentista i que jutjarà els presos polítics, els membres de la mesa processats, els consellers que estan en llibertat i els Jordis. Les baixes de Cándido Conde-Pumpido, José Manuel Maza i Julián Sánchez Melgar han provocat aquesta situació insòlita que està resolent a partir d'avui el Poder General del Poder Judicial.

Hi ha 28 candidats que opten a les places, entre els quals hi ha el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos. Barrientos té l'especialització per anar al jutjat penal i és l'únic dels tres que hi ha a Catalunya que s'ha presentat per ocupar una plaça a la sala segona del Suprem. En tot el país n'hi ha 33, dels que se n'han presentat 28. Barrientos veu una oportunitat irrepetible en aquest concurs que es podria resoldre en un mes. 

Opten a les places magistrats d'Andalusia, Canàries, Extremadura, Madrid i Barcelona. 

La sala segona del Tribunal Suprem compta amb 12 magistrats, està presidida per Manuel Marchena i integrada per Andrés Martínez Arrieta, Miguel Colmenero Menéndez, Francisco Monterde Ferrer, Juan Ramón Berdugo Gómez, Luciano Varela Castro, Alberto G. Jorge Barreiro, Antonio del Moral García, Andrés Palomo del Arco, Ana María Ferrer García, Pablo Llarena Conde i Vicente Magro Servet. 

Aquesta sala, de la qual forma part Pablo Llarena, és la que instrueix tota la causa de rebel·lió i malversació de fons públics del procés independentista i qui l'acabarà jutjant. Tot i que Jesús María Barrientos hi acabi entrant, no vol dir que acabi formant part d'aquest procés judicial, ja que els advocats podrien recusar-lo en haver tractat recursos sobre el procés que es va iniciar al TSJC amb les querelles de la fiscalia i que ha acabat al Tribunal Suprem.