Tres importants barons territorials del PSOE, Javier Lambán, Emiliano García-Page y Guillermo Fernández Vara -respectivament, presidents d’Aragó, Castella-la Manxa i Extremadura- estarien movent fils per assegurar-se els seus respectius governs autonòmics passades les eleccions de maig en una conxorxa amb Ciutadans que tindria, com a contraprestació, el cap de Pedro Sánchez.

Així ho desvetlla avui El Confidencial Digital, que assegura, citant fonts d’alts càrrecs del govern espanyol i del PSOE, que s'hauria detectat aquesta “ofensiva” de presidents autonòmics socialistes que aniria encaminada a reconèixer a la formació d’Albert Rivera la categoria de “soci preferent” de cara a pactes postelectorals passats els comicis de maig.

La conxorxa beneficiaria Ciutadans, que podria entrar en diversos governs autonòmics i alhora marcar distàncies amb Vox i reconciliar-se amb els socis europeus d’Alde, que arrufen el nas amb el flirteig de Cs amb la ultradreta, mentre que els socialistes podrien deslligar-se de Podemos. L’efecte Vox, precisament, hauria accelerat aquestes maniobres.

Però per assolir aquests objectius caldrà un preu , que no serà altre que el cap -polític- de Pedro Sánchez, que hauria de marxar, a l’ensems, de Ferraz i de la Moncloa. De fet, el mateix Rivera hauria deixat clara la seva disposició a governar Espanya amb el PSOE en un govern de coalició un cop celebrades eleccions generals, però en tot cas es tractaria de governar amb el partit socialista que defensen els barons regionals, no pas amb el que representa Pedro Sánchez.

El paper de Susana Díaz

Sempre segons el mitjà esmentat, els principals impulsors de la conxorxa serien Lambán, García-Page i Fernández Vara, però no en seria del tot aliena Susana Díaz, que, si finalment es descavalcada de la presidència de la Junta d’Andalusia, podria forçar el seu paper com a secretaria general del PSA per pressionar a Sánchez quan Rivera vulgui cobrar el seu preu en la conxorxa.