El conseller d'Ensenyament del nou Govern de la Generalitat, Josep Bargalló, ha denunciat que durant el període del 155 s'hagin utilitzat "institucions que no tenen competències educatives" per "actuar contra l'escola" catalana.

El conseller ha fet aquestes declaracions en el seu primer acte en una concentració a favor de l'escola catalana i en suport als professors investigats per la Guàrdia Civil organitzada per la plataforma 9 de Palau, de Sant Andreu de la Barca. En ella, ha assegurat que el Departament d'Ensenyament "està al costat dels mestres" i "agraeix la seva feina". Per això, Bargalló ha destacat que farà "tot el possible per impedir que la voluntat repressiva d'abocar les escoles al silenci i la por fracassin".

L'acte s'ha organitzat a Sant Andreu de la Barca, on la fiscalia investiga nou professors de l'Institut El Palau per un presumpte delicte de discriminació. Bargalló, però, ha recordat que "hi ha altres casos" però que "fins ara no hi havia direcció política" al Departament d'Ensenyament per l'aplicació del 155 i per tant, "hi havia accions que no es podien fer. Per això el conseller ha assegurat que a partir d'ara "si hi ha queixes o denúncies" les resoldrà el Govern.

Bargalló ha assegurat també que la Conselleria és "l'única autoritat educativa a Catalunya" i ha rebutjat que rebi ingerències externes. "El Departament d'Ensenyament és l'única autoritat educativa a Catalunya i defensarà als mestres i al professorat". Per això el conseller ha advertit que "s'ha acabat que des de fora de la comunitat educativa es vulgui intervenir".

A mitjans del mes de maig, el jutjat d'instrucció número 7 de Martorell va decidir arxivar la causa contra 5 dels 9 professors de l'IES El Palau, tot i que dos dies més tard, la Fiscalia va presentar un recurs d'apel·lació. El ministeri públic considera, recordant la doctrina del Tribunal Europeu dels Drets Humans, que abans d'arxivar la causa cal concloure la investigació, cosa que no ha passat en cap d'aquests cinc casos. 

Demanen al Parlament una moció de suport

Professors, famílies i exalumnes de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca han demanat al Parlament que aprovi una moció de suport als professors afectats. Després de reunir-se amb tots els partits, menys el PP, sol·liciten al plenari que doni llum verda a un text que demana a la Fiscalia que retiri totes les acusacions.També reclamen que les institucions protegeixin el professorat i que es faci públic l'informe de la inspecció educativa que exculpava el professorat.

A l'acte, Bargalló ha coincidit amb Jordi Pessarrodona, que va haver de declarar per haver-se posat un nas de pallasso al costat d'un policia espanyol.