Vuit anys després de revelar l'existència d'una caixa B al PP, el seu extresorer Luis Bárcenas torna a asseure's aquest dilluns al banc dels acusats decidit a posar contra les cordes el que durant 20 anys va ser el seu partit, al qual acusa sense embuts de finançament irregular "institucionalitzat" des de 1982.

En la seva carta a la Fiscalia Anticorrupció, feta pública cinc dies abans del judici i en la qual aportava algun nou detall sobre les presumptes pràctiques corruptes al PP —com el pagament de sobresous amb diners d'aquesta caixa B nodrida amb donacions d'empresaris—, l'extresorer es limitava a assenyalar com a responsable l'antiga cúpula encapçalada per l'expresident Mariano Rajoy.

Les acusacions contra Casado

Tanmateix, en una entrevista a El Mundo, publicada aquest diumenge, l'extresorer anava més enllà i provava d'implicar el PP de Pablo Casado en les negociacions que, segons ell, ha mantingut per enterrar la "destral de guerra".

Apunta a dues persones "molt vinculades al PP actualment" i, malgrat no voler revelar encara la seva identitat, el diari afirma que una d'elles formaria part de la junta directiva del partit.

president PP Pablo casat - efe

El president del PP, Pablo Casado / EFE

Bárcenas, condemnat a 29 anys de presó pel cas Gürtel —en el qual va quedar acreditada l'existència d'aquesta comptabilitat paral·lela—, s'enfronta en aquest segon judici a 5 anys de presó per un delicte fiscal, un altre de falsedat documental i un tercer d'apropiació indeguda pel pagament en negre de la reforma de la seu del PP al carrer Génova i per la compra d'accions de Libertad Digital amb diners de la caixa B.

Juntament amb Bárcenas s'asseuran al banc dels acusats Cristóbal Páez, el seu successor en la gerència del partit quan va ser nomenat tresorer, per a qui la Fiscalia demana 18 mesos de presó, i els responsables d'Unifica, empresa que es va encarregar de la reforma de la seu del PP, Gonzalo Urquijo i Belén García, que s'enfronten a 3 anys.

El PP, acusat com a responsable civil

El PP, igual com en el cas Gürtel, torna a estar acusat en aquest judici com a responsable civil en concepte de partícip a títol lucratiu, per la qual cosa va haver de pagar abans de la vista oral una fiança d'1,2 milions d'euros.

A tres dies de l'inici de la vista oral, Páez va demanar que s'ajornés en haver donat positiu en Covid, però la secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional va rebutjar de moment retardar el judici —assenyalat fins al 20 de maig—, en circumscriure's la primera jornada al tràmit de qüestions prèvies, en el qual només seria necessària la presència del seu advocat. Per tant, aquest mateix dilluns i en funció del que al·leguin les parts, la sala resoldrà com estimi convenient.

L'esperada declaració de Bárcenas haurà d'esperar, doncs, el que es dilucidi en aquestes qüestions prèvies, encara que ja ha fet un avançament de quina serà la seva principal estratègia: continuar estirant del fil que ell mateix va descobrir amb els 'papers' de la caixa després de descobrir-se que havia arribat a acumular 48,2 milions d'euros a Suïssa.

Els fets que es jutjaran des d'aquest dilluns se circumscriuen al període que va del 2004 al juny del 2008, sent ja president del partit Mariano Rajoy; secretari general, Ángel Acebes, i tresorer Álvaro Lapuerta, que ja és mort (Bárcenas tenia llavors el càrrec de gerent).

Mariano Rajoy EFE

L'expresident del Gobierno, Mariano Rajoy / EFE

Com a testimonis estan citats, entre altres, Mariano Rajoy, que tornarà a haver de prestar testimoni com va fer en el judici de Gürtel sent encara president del govern espanyol, així com el també expresident del govern espanyol José María Aznar, que per primera vegada haurà de donar explicacions per la caixa B.

Foto principal: L'extresorer del PP, Luis Bárcenas / EFE