L'extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas ha decidit canviar totalment la seva estratègia jurídica i ara parlarà davant del jutge. El popular, imputat i en la presó per corrupció en la trama Gürtel, ha canviat d'advocat i ara, segons expliquen fonts pròximes al País, "tirarà de la manta i explicarà tot el que sap de la caixa B del PP. També ho farà amb el cas Púnica, que investiga el finançament il·legal de les campanyes de la formació a Madrid durant la presidència d'Esperanza Aguirre, on ja ha demanat de declarar.

Segons informa El País, Bárcenas se sent ara "traït" pel PP, especialment perquè el partit li va prometre que no s'implicaria a la seva esposa, Rosalía Iglesias, que ja porta mesos a la presó d'Alcalá Meco amb una condemna de 13 anys. Davant d'aquests fets, l'extresorer ha contractat un nou advocat, Gustavo Galán, el quart que té des que es va veure implicat en la trama Gürtel, fa ja més de 10 anys.

rosalia esglésies barcenas EFE

Imatge: Rosalía Iglesias / EFE

Galant i Bárcenas apostessin ara per l'estratègia de col·laboració amb la justícia i, de fet, ja han parlat amb diversos fiscals anticorrupció. L'advocat és també el lletrat d'altres tres d'implicats en la xarxa Gürtel que han optat per col·laborar amb la justícia.

El cas Púnica

Encara que Bárcenas no està implicat de manera directa en el cas Púnica, però en ser tresorerdel PP durant vint anys asegura que coneix detalls relacionats amb el finançament il·legal del PP de Madrid i que ara aportarà davant del jutge. En concret, coneixia suposadament com es camuflaven en els seus comptes els excessos il·legals de despesa a les successives campanyes electorals que van aixecar a Aguirre a la presidència autonòmica.

La Caixa B

Aquesta nova estratègia de Bárcenas es veurà per primera vegada, segons el mateix diari, aquest febrer, quan empieze el judici per la caixa B del PP a l'Audiència Nacional, on s'enfronta a cinc anys de presó per presumptes delictes d'apropiació indeguda, falsedat documental i contra la Hisenda Pública per les obres de reforma de la seu central del partit al madrileny carrer de Gènova, per les quals la formació va pagar gairebé 900.000 euros en diners opacs.

Bárcenas encara disposa de proves que, juntament amb les seves declaracions, podrien ser claus per descobrir en la totalitat l'entramat de la corrupció del Partit Popular.