La comissió de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona ha rebutjat aquest divendres una proposició de la CUP que pretenia declarar Felip VI persona non grata, així com el conjunt de la Casa Reial. La proposició dels cupaires ha comptat amb el suport de 18 regidors, corresponents als del Grup Demòcrata, ERC i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy. Per contra, s'hi han oposat els partits unionistes —Cs, PSC i PP— i per sorpresa també hi han votat en contra els regidors de Barcelona en Comú. El vot contrari dels comuns ha impedit que finalment es pogués declarar el Rei persona non grata.

El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha provat d'argumentar la decisió dels comuns. La mà dreta de Colau ha explicat que, tot i que la seva formació és republicana i condemna el missatge que va llançar el Rei després de l'1 d'octubre, fer aquest posicionament ara és "inoportú i no serviria de res", i més quan s'està fent una apel·lació al diàleg i a desescalar la situació de tensió actual.

Un dels grups més bel·ligerants amb el govern municipal ha estat la CUP. "Ens trobem en una monarquia hereva del règim franquista", ha exposat la regidora Maria Rovira, que ha destacat que el monarca es va posicionar en el conflicte en el seu discurs del passat 3 d'octubre.

Canvi en els comuns

La CUP barcelonina ha tornat a presentar aquesta proposició a la votació de l'Ajuntament amb l'objectiu de declarar Felip VI persona non grata. El juliol del 2016, la qüestió va arribar al ple i va ser rebutjada, tot gràcies a l'abstenció dels grups Demòcrata i de Barcelona en Comú. Aquesta vegada, el grup Demòcrata hi ha votat a favor i els de Colau han optat per rebutjar la proposició.

El gest dels comuns sorprèn especialment després que l'alcaldessa de Barcelona critiqués el discurs de Felip VI. "Cap solució, cap menció als ferits, cap apel·lació al diàleg", va lamentar en una piulada la nit del missatge institucional, que va qualificar d'"irresponsable" i "indigne d'un cap d'Estat".