La CUP de Barcelona tornarà a sotmetre a votació de l'Ajuntament si es declara Felip VI persona non grata, així com també tota la casa reial espanyola. Els anticapitalistes ja van presentar fa mesos aquesta proposta però no va prosperar. Creuen, però, que les "circumstàncies han canviat" i que les declaracions públiques que ha fet el rei els darrers dies sobre Catalunya poden fer "capgirar alguns sentits de vot". En concret, la iniciativa es debatrà en el marc de la comissió de Presidència i també demana que se'ls retirin totes les medalles, honors i reconeixements de la ciutat.

La regidora Maria Rovira ha subratllat que es tracta d'una institució "totalment antidemocràtica, directament hereva" del règim de Franco, i ha destacat que "la relació dels Borbons amb els Països Catalans ha estat marcada per la cultura política de la imposició". La CUP també insta la resta de municipis de l'àrea metropolitana a actuar en el mateix sentit, tot recordant que la monarquia espanyola està "basada en drets hereditaris de sant i privilegis d'arrel aristocràtica". 

Segon intent

La CUP ja va portar a votació la declaració del Rei com a persona non grata el juliol de 2016 però aquesta va fracassar: només ERC i la CUP —que representen vuit regidors— van votar a favor de la moció, mentre que hi van haver 12 vots en contra (els de Ciutadans, PSC i PP). En aquella votació van ser claus les abstencions dels regidors del Grup Demòcrata i de Barcelona en Comú, que sumen 21 regidors. Si ara algun d'aquests dos grups decidís votar a favor d'aquesta moció, prosperaria.