El periodista Antonio Baños ha ironitzat sobre la taula de diàleg. En un tuit sarcàstic on es revelava que la comissió del govern espanyol per abaixar el preu de la llum, no es reunia des de la seva creació, Baños ha dit: "MIra! Una altra taula de diàleg". El periodista i exdiputat de la CUP ha comparat la comissió del govern amb la taula de diàleg perquè totes dues taules no es reuneixen des de fa molt temps. La comissió havia de preparar les seves conclusions i propostes de millores legals sobre la llum en un termini de sis mesos, però set mesos després d'anunciar-la, segueix bloquejada. De fet, ni s'ha constituït encara. De la mateixa forma, la taula de diàleg entre el govern espanyol i el català està bloquejada des de l'últim cop que es van reunir, que casualment també és des del setembre, mateixa data quan es va anunciar la comissió de la llum.

Baños tuit

El 3 de setembre, el PSOE i Unides Podemos van anunciar la creació aquest fòrum parlamentari d'estudi sobre els preus de la llum. Des de llavors, ni tan sols han intentat activar-la. Van deixar decaure la comissió en acabar el període de sessions, i després no l'han posat en marxa a pesar que el preu de la llum i dels combustibles segueix en nivells que multipliquen les xifres habituals del mercat. Quan el PSOE i Unides Podemos van presentar aquesta proposta, el preu de la llum estava per sota de 140 euros per megavat hora. Ahir va arribar als 290 euros, i el 8 de març va aconseguir els amb 544 euros/Mwh. Espanya i Portugal proposaran ara desacoblar el gas de la resta de la factura, i un topall de 180 euros. Així ho intentaran tots dos governs en el Consell Europeu. Aquest preu màxim era una referència que existia en la regulació espanyola i portuguesa fins que en 2019 una directiva europea va prohibir mantenir topalls a les ofertes de les empreses elèctriques en el mercat majorista.

ERC confia plenament en el diàleg

Sense ensurts i d'acord amb allò previst, unanimitat gairebé absoluta de les bases d'ERC amb l'estratègia de la cúpula: el 97,23% de la militància va aprovar la ponència política que guiarà l'estratègia dels d'Oriol Junqueras pels següents anys, un document de prop de 40 pàgines que situa la taula de diàleg com a eina imprescindible per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'estat espanyol, similar a l'estratègia adoptada pels republicans a finals de 2019. En un primer moment el document parlava de la taula com la millor forma de confrontació democràtica, l'eina a utilitzar en les properes passes de l'estratègia independentista. Després de les esmenes presentades i incorporades per la militància -més de 400- finalment el text recull més concrecions sobre aquesta eina, i és que les bases han incorporat exigències per fiscalitzar-la. Diàleg sí, però amb concrecions. Una proposta que, de 688 assistents, ha comptat amb 669 vots a favor, 7 en contra i 12 en blanc.

"Cal establir una metodologia clara, un calendari acordat de reunions que es pugui complir, així com també el retorn pertinent a la ciutadania, i específicament a la militància, dels acords fruit de la negociació", han incorporat les bases d'ERC al document, on també s'han inclòs noves accions en paral·lel per assolir la república catalana. En una primera versió la comissió redactora del document, coordinat per Raül Romeva, postulava que més enllà de l'aposta negociada, també s'han d'incorporar altres accions de "desbordament democràtic", unes accions però, que no estaven detallades. Ara al document final s'ha afegit que aquestes accions podrien ser apel·lar a organismes externs com la Unió Europea, el Consell d'Europa o l'Organització de les Nacions Unides. I també apunta clarament que si en la taula no hi ha avenços tangibles, no es descarta "cap altra via democràtica i pacífica per la consecució" dels objectius.