El periodista Antonio Baños ha ironitzat amb el que pot passar al Parlament si es consolida el mateix mètode d'elecció que s'ha utilitzat per escollir la candidata espanyola a Eurovisió, en el qual no s'ha respectat el vot popular. "Recordeu! La propera nit electoral heu de fer el recompte del vot popular i en acabat veure el vot de la Junta Electoral Central", ha indicat amb sornegueria. Ha descrit el model creat per RTVE com la "DemocràciaBenidorm". Baños ha fet la comparació després de la decisió de la JEC de retirar l'acta de diputat a Pau Juvillà (CUP), de la mateixa manera que la legislatura anterior va fer amb el president Quim Torra, sempre per qüestions anecdòtiques, interferint en el que havia votat la ciutadania als comicis. El periodista ha vist una similitud amb el que va passar a Benidorm el cap de setmana. El desglossament dels vots fet per la televisió espanyola revela que el grup gallec Tanxugueiras va rebre més del 70% del vot del públic, seguit de la catalana Rigoberta Bandini amb el 18% i la guanyadora també catalana, Chanel, a qui només va votar el 3,97% del públic. Així, i segons aquestes dades, l'única explicació per la qual Tanxugueiras no va aconseguir guanyar el concurs és que el vot del jurat va ser molt diferent de l'opinió dels teleespectadors. Davant l'esclat de l'escàndol pel resultat del festival, RTVE ha publicat les dades per "resoldre qualsevol dubte" i mostrar que no va haver-hi "irregularitats" en la final del Benidorm Fest.

Baños2

La candidatura de les gallegues va obtenir amb molta diferència el suport popular: dels 192.000 televots rebuts, 135.840 van ser per a Tanxugueiras, mentre que Rigoberta Bandini en va rebre 34.706. La diferència és encara més gran amb la tercera classificada, Chanel, guanyadora i futura candidata a Eurovisió 2022 amb només un 3,9% dels vots emesos pel públic. D'altra banda, les intèrprets de "Terra" també van rebre el suport del vot demoscòpic, encara que amb menys distància amb la segona posició, la qual va ocupar Chanel. El vot demoscòpic és l'emès per una mostra composta per 350 persones en representació de la població espanyola. Aquest grup de gent ha estat seleccionat per 41 reclutadors de l'empresa de recerca de mercats IPSOS. Cap dels 350 integrants estan relacionats amb la indústria discogràfica, el periodisme, el sector televisiu, la publicitat o els estudis de mercat. La suma de les seves valoracions suposa el 25% del resultat final. Tanxugueiras va rebre 2.758 punts (14%), Chanel, 2.624 (13,88%) i Rigoberta Bandini, 2.555 (13,52%).

És en la suma final del vot del jurat professional on trobem la dissonància respecte a la voluntat dels teleespectadors: Chanel va quedar en primera posició amb 51 punts, seguida de Bandini amb 46, Blanca Paloma amb 39 i Rayden amb 37. En la cinquena posició va haver-hi un empat entre Tanxugueiras i Xeinn, que només van rebre 30 punts del jurat. Aquest jurat està format de la coreògrafa (i coneguda de Chanel) Myriam Benedited, la cantant Natalia Calderón, l'experta en òpera i sarsuela Estefanía García, el director artístic Marvin Dietmann i el president de la delegació irlandesa Félix Bergsson. La suma de les seves valoracions suposa el 50% del resultat final. Així, va ser la votació dels membres experts que va canviar un resultat que clarament afavoria les gallegues en comptes de la cantant catalana Chanel i la cançó amb la qual representarà Espanya: "SloMo".