La música pot tenir efectes molt diferents en les persones i poden ajudar a fer canviar un estat d'ànim: hi ha cançons que ens entendreixen, que ens fan ballar, que ens fan relaxar i cançons que ens fan empoderar i ens convencen de que podem amb tot. Aquest darrer tipus de cançons són les que ha compartit l'advocat Gonzalo Boye al seu compte de Twitter abans de la vista decisiva que es celebra aquest dimarts al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). La Gran Sala del TJUE celebra la vista per examinar la qüestió prejudicial remesa pel magistrat del Tribunalo Suprem (TS) Pablo Llarena per aclarir l'abast de les euroordres que va dictar contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i contra altres alts càrrecs independentistes. 

L'advocat del també eurodiputat Carles Puigdemont ha compartit quatre cançons abans de la vista que només cal entendre el títol per saber a qui van dedicades: The loser in the end, de Queen (El perdedor al final), You can't win de Michael Jackson (No pots guanyar), Born to be wild de Steppenwolf (Nascut per ser salvatge) i Meet me on the battlefield de SVRCINA (Ens veiem al camp de batalla). Aquestes són les cançons que ha escollit Boye de bon matí per motivar-se abans de la vista i per, probablement, enviar un missatge al jutge Pablo Llarena.

Què vol Llarena?

Llarena demana aclariments sobre la norma que regula les euroordres per tal que, en base als criteris fixats per la cort comunitària, "pugui adoptar una decisió concreta sobre mantenir, retirar o emetre noves Ordres Europees de Detenció (OEDE) respecte de tots o alguns dels partícips processats en aquesta causa". Els processats en qüestió són: l'expresident Carles Puigdemont, els exconsellers Antoni Comín, Clara Ponsatí i Meritxell Serret, la secretària general d'ERC, Marta Rovira i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. La justícia belga ja va resoldre el cas de Lluís Puig negant la seva entrega a Espanya però els assumptes referents a Puigdemont i Comín estan paralitzats a l'espera que el Tribunal amb seu a Luxemburg doni una resposta a Llarena. D'aquesta manera, el magistrat espanyol busca reactivar un cas que es troba plenament paralitzat, entre d'altres coses, perquè un estat membre de la UE ja ha denegat la primera de les euroordres (el cas de Puig).

El cas Puigdemont

Espanya intenta extradir l'expresident Carles Puigdemont pel cas de l'1-O des de finals del 2017, quan va marxar a Bèlgica. Després d'un parell d'intents fallits, el Tribunal Suprem va reactivar les euroordres contra ell i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig a la tardor del 2019, un cop ja hi havia sentència contra els seus companys de govern. Les euroordres contra Puigdemont, Comín i Ponsatí van quedar paralitzades després d'ocupar el seu escó com a eurodiputats a principis del 2020. 

La decisió sobre les prejudicials podria arribar en els pròxims mesos, com a molt aviat just abans de l'estiu, ja que primer s'ha de pronunciar l'Advocat General del TJUE. Tot i això, el procediment d'extradició no es reactivaria a Bèlgica ni a Itàlia quan hi hagi sentència. "El procediment en curs a Bèlgica està suspès a l'espera de la decisió final sobre la immunitat parlamentària del senyor Carles Puigdemont", asseguren fonts de la fiscalia belga. L'expresident, Comín i Ponsatí van interposar una demanda al tribunal de primera instància de Luxemburg, el Tribunal General de la UE, en considerar que l'aixecament de la protecció europarlamentària es va fer de forma "irregular".