Ball de bastons entre el Govern i Renfe per una reunió sobre Rodalies. La cosa és que l'empresa no s'ha presentat a la reunió de l'Òrgan Mixt de Coordinació i Control Generalitat-Renfe, convocada aquest dilluns a la tarda a la seu del Departament de Territori. El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Marc Sanglas, ha criticat la plantada: "No han comparegut i ens sembla una actitud impresentable i llastimosa". Fonts de Renfe han justificat la seva absència pel suposat electoralisme de la reunió, que té lloc poc abans de les eleccions catalanes: "La convocatòria de l'Òrgan Mixt, a només 6 dies de la convocatòria electoral, i la proposta de l’ordre del dia, allunyada dels temes ordinaris del servei de Rodalies, entraria en conflicte amb la Llei Electoral".

Sanglas ha negat que la convocatòria sigui "electoralista" i ha recordat que la mateixa empresa havia demanat el 22 de març la celebració d'aquesta comissió mixta, a més de remarcar que la reunió havia de servir perquè Renfe "donés la cara i retés comptes" per les contínues incidències a les línies de Rodalies, la "mala planificació" d'algunes obres o el mal funcionament de les màquines de venda. "Sis dies després, aquest problema a les validadores continua sense solució. No hi ha dret que el servei que paguem els catalans amb els nostres impostos sigui tan deficient", ha apuntat, després de la reunió —que s'ha celebrat amb les tres cadires buides de Renfe corresponents a Raül Blanco, José Ignacio Rodríguez i José Luis Cachafeiro.

Què farà Renfe per rectificar i millorar el servei?

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat ha insistit en el fet que "el sistema de transport públic de Rodalies no està funcionant i només ens hem de remetre a les proves: incidències diàries a la xarxa, servei deficient amb trens curts on haurien de ser llargs o problemes a les màquines d'autovenda". "Calen explicacions del que està passant i, sobretot, què és el que pensa fer l'operadora per rectificar i millorar el servei", ha conclòs. Per la seva banda, les fonts de Renfe han remarcat que "el seguiment dels diferents temes del servei es realitza de forma diària i en coordinació entre els responsables de Rodalies i Mobilitat del Departament de Territori, en un ambient de franca i sincera col·laboració".

La crítica de Sanglas no s'ha acabat aquí i ha afegit que "la convocatòria s'havia fet amb temps i antelació suficient perquè comparegués Renfe i donés les explicacions pertinents". "Hi havia un ordre del dia molt clar", ha insistit. En canvi, les fonts de l'empresa han considerat que la seva sol·licitud del passat 22 de març "no ha obtingut resposta després d'un mes i mig". "Segons indica el mateix conveni, si una de les parts sol·licita una reunió, ha de convocar-se en un termini de set dies. Ja han passat prop de 50 dies sense resposta per part de la Generalitat", han reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!